Zupa krem z dyni i soczewicy to zupa, która świetnie zastąpi też drugie danie.
Na blogu można już znaleźć wiele przepisów na zupy z dynią. Zaczynając od najłatwiejszej zupy dyniowej z pestkami dyni. Przechodząc potem przez zupę krem z dyni i pieczonej papryki. I dochodząc dzisiaj do kolejnej pysznej i bardzo sycącej propozycji.
O tym, że mięsista i słodka dynia lubi się z soczewicą już wiedziałam. W końcu już milion razy w mojej kuchni pojawiło się wegańskie curry dyniowe z soczewicą i papryką. I to połączenie jest takie smaczne, że nawet skusił się na nie mój tata. A fanem to on ani soczewicy ani dyni zdecydowanie nie jest ;)
Zupa krem z dyni soczewicy na jesienne rozgrzanie

Ta prosta zupa krem z dyni to naprawdę bardzo sycąca i niezwykle smakowita zupa. Nie dość, że już sama dynia rozgrzewa, to tutaj dodatkowe grzanie zapewnia ostra papryka i kurkuma.
Taka mieszanka więc to nie tylko cudowne połączenie smakowe. Ta zupa krem z dyni na ostro, ale tylko troszkę, świetnie pasuje do pieczywa. Polecam więc przyrządzić taką zupę z grzankami robionymi na patelni lub z piekarnika.
Dodatkowo, świetnie tutaj pasuje wegański boczek lub tradycyjny (jeśli jecie wieprzowinę). Świetnie wzbogaca tą aromatyczną zupą krem dyniowy bez ziemniaków i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyrazista.
Bardzo polecam i zapraszam – prosta zupa krem z dyni i soczewicy czerwonej przed Wami :)

SKŁADNIKI
- 400 g surowej dyni piżmowej
- 100 g soczewicy czerwonej
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-cm imbiru
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml; z kostki też może być ;))
- sól, pieprz
- solidna szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- szczypta płatków chili
- do podania: grzanki z chleba / wegański bekon
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po 2-3 minutach dorzucamy starty imbir, obrane i pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz dynię. Smażymy 2-3 minuty i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia.
- Miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody - nie powinna być za gęsta, konsystencja mniej gęsta niż gęstej śmietany ;)
- Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i paprykami. Mieszamy.
- Podajemy posypane grzankami i bekonem. Smacznego :)
