fbpx

Zupa krem z dyni i soczewicy – sycąca i bardzo łatwa zupa krem na jesienne wieczory

by Kucharka w baletkach

Zupa krem z dyni i soczewicy to zupa, która świetnie zastąpi też drugie danie.

Na blogu można już znaleźć wiele przepisów na zupy z dynią. Zaczynając od najłatwiejszej zupy dyniowej z pestkami dyni. Przechodząc potem przez zupę krem z dyni i pieczonej papryki. I dochodząc dzisiaj do kolejnej pysznej i bardzo sycącej propozycji.

O tym, że mięsista i słodka dynia lubi się z soczewicą już wiedziałam. W końcu już milion razy w mojej kuchni pojawiło się wegańskie curry dyniowe z soczewicą i papryką. I to połączenie jest takie smaczne, że nawet skusił się na nie mój tata. A fanem to on ani soczewicy ani dyni zdecydowanie nie jest ;)

Zupa krem z dyni soczewicy na jesienne rozgrzanie

Zupa krem z dyni i soczewicy z grzankami

Ta prosta zupa krem z dyni to naprawdę bardzo sycąca i niezwykle smakowita zupa. Nie dość, że już sama dynia rozgrzewa, to tutaj dodatkowe grzanie zapewnia ostra papryka i kurkuma.

Taka mieszanka więc to nie tylko cudowne połączenie smakowe. Ta zupa krem z dyni na ostro, ale tylko troszkę, świetnie pasuje do pieczywa. Polecam więc przyrządzić taką zupę z grzankami robionymi na patelni lub z piekarnika.

Dodatkowo, świetnie tutaj pasuje wegański boczek lub tradycyjny (jeśli jecie wieprzowinę). Świetnie wzbogaca tą aromatyczną zupą krem dyniowy bez ziemniaków i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyrazista.

Bardzo polecam i zapraszam – prosta zupa krem z dyni i soczewicy czerwonej przed Wami :)

Zupa krem z dyni i soczewicy

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 335 kalorii 17b, 56w, 7tł, 9bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 400 g surowej dyni piżmowej
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-cm imbiru
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml; z kostki też może być ;))
  • sól, pieprz
  • solidna szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta płatków chili
  • do podania: grzanki z chleba / wegański bekon

PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po 2-3 minutach dorzucamy starty imbir, obrane i pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz dynię. Smażymy 2-3 minuty i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia.
  3. Miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody - nie powinna być za gęsta, konsystencja mniej gęsta niż gęstej śmietany ;)
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i paprykami. Mieszamy.
  5. Podajemy posypane grzankami i bekonem. Smacznego :)
Zupa krem z dyni i soczewicy z grzankami

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close