Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji – wegańskie i bez cukru

Ciasteczka owsiane to zdecydowanie moje ukochane ciastka, więc postanowiłam wykorzystać do nich moje ukochane jesienne warzywo i powstały przepyszne zdrowe wegańskie dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji bez cukru. Są łatwe, pyszne, mięciutkie, słodkie – idealne do popołudniowej kawki, na deser czy nawet na śniadanie (same dobroci mają w środku, a idea ciasteczek na śniadanie chyba brzmi kusząco, prawda? ;-)). Bardzo polecam użyć do nich dyni piżmowej, bo ma lekko karmelowy smak, który idealnie pasuje do dyni i banana, a dodaje też trochę słodyczy. Ja takie dyniowe ciasteczka mogłabym jeść codziennie i Wam też polecam. Jesień zagościła już u nas na 100%, więc trzeba się czymś pocieszać. Więc jak – kto będzie ciastkował ze mną w weekend? ;-)

Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji

(ok. 10-12 ciastek)

~ 1 duży dojrzały banan (ok. 160 g miąższu)
~ 150 g puree z dyni piżmowej (ok. 200 g surowej dyni upieczonej)
~ 1 łyżka oleju kokosowego (ok. 15 g)
~ 100 g płatków owsianych
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1 duża garść jagód goji (ok. 20 g)
~ 1 garść orzechów włoskich (ok. 20 g) 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Banana miksujemy blenderem z dynią i olejem kokosowym na jednolitą papkę. Dorzucamy płatki, mąkę, proszek, cynamon, jagody goji i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka. Pieczemy ok. 17-20 minut. Wyjmujemy, studzimy i zajadamy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *