fbpx

Placki szpinakowe z ricottą

by Kucharka w baletkach

Placki szpinakowe z ricottą powstały na pocieszenie. W głowie marzy się piękna złota jesień, a to co zgotowała nam pogoda przez ostatnie parę dni troszkę od tego niestety odbiega.

Na mnie takie ponure dni, kiedy bezustannie pada i pada działają niesamowicie przygnębiająco i demotywująco. Dopiero ostatnio przekonałam się o tym, jak bardzo.

W końcu jednak mamy weekend, więc trzeba robić fajne rzeczy. I właśnie jedną z takich fajnych rzeczy może być ugotowanie czegoś nowego. Jak właśnie te pięknie zielone placki z ricottą.

Takie placki są bardzo szybkie do zrobienia, łatwe pyszne i sycące. Ostatnio cały czas jadłam naleśniki, jak na przykład naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Takie placki ze szpinaku i ricotty więc były cudowną odmianą. Zapraszam – szpinakowe placki z ricottą przed Wami :)

Placki szpinakowe z ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 380 kalorii 21b, 45w, 15t, 5bł na porcję
Ocena 4.3/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g ricotty
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak rozmrażamy (po prostu wyjmijcie go z zamrażalnika kilka godzin przed robieniem ;))
  2. Do miski wrzucamy ricottę, żółtka, mąkę z proszkiem i szpinak. Dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Delikatnie mieszamy do połączenia. Solimy i pieprzymy.
  4. Na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni smażymy placki z każdej strony po ok. 1 minuty.
  5. Podajemy z sałatką / sosem tzatziki/ surówkami czy jak macie ochotę. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

dishdogz 9 października 2016 - 11:03

Nie wiem, jak to się stało, że szpinak uwielbiam, a takich placków jeszcze nie jadłam!
>FOXYDIET<

Odpowiedz
Ervisha 9 października 2016 - 13:02

Placuszki idealne o każdej porze ;)

Odpowiedz
Jud 9 października 2016 - 13:54

W takiej zapieczonej formie chyba najbardziej jestem w stanie przemycić szpinak :D Ciekawe placki, może kiedyś mnie "najdzie" i wypróbuję :)

Odpowiedz
Anulla 9 października 2016 - 15:38

pyszne placki :) ja w taką pogodę to niestety jestem senna i muszę się ciągle pobudzać :(

Odpowiedz
Pieruńskie maszkety 9 października 2016 - 22:15

Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować

Odpowiedz
mlodakk 10 października 2016 - 08:07

Uwielbiam szpinak więc takie placki w sam raz dla mnie

Odpowiedz

Skomentuj

Close