Placki szpinakowe z ricottą powstały na pocieszenie. W głowie marzy się piękna złota jesień, a to co zgotowała nam pogoda przez ostatnie parę dni troszkę od tego niestety odbiega.
Na mnie takie ponure dni, kiedy bezustannie pada i pada działają niesamowicie przygnębiająco i demotywująco. Dopiero ostatnio przekonałam się o tym, jak bardzo.
W końcu jednak mamy weekend, więc trzeba robić fajne rzeczy. I właśnie jedną z takich fajnych rzeczy może być ugotowanie czegoś nowego. Jak właśnie te pięknie zielone placki z ricottą.

Takie placki są bardzo szybkie do zrobienia, łatwe pyszne i sycące. Ostatnio cały czas jadłam naleśniki, jak na przykład naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Takie placki ze szpinaku i ricotty więc były cudowną odmianą. Zapraszam – szpinakowe placki z ricottą przed Wami :)

SKŁADNIKI
- 200 g ricotty
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g szpinaku mrożonego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak rozmrażamy (po prostu wyjmijcie go z zamrażalnika kilka godzin przed robieniem ;))
- Do miski wrzucamy ricottę, żółtka, mąkę z proszkiem i szpinak. Dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Delikatnie mieszamy do połączenia. Solimy i pieprzymy.
- Na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni smażymy placki z każdej strony po ok. 1 minuty.
- Podajemy z sałatką / sosem tzatziki/ surówkami czy jak macie ochotę. Smacznego :)


6 komentarzy
Nie wiem, jak to się stało, że szpinak uwielbiam, a takich placków jeszcze nie jadłam!
>FOXYDIET<
Placuszki idealne o każdej porze ;)
W takiej zapieczonej formie chyba najbardziej jestem w stanie przemycić szpinak :D Ciekawe placki, może kiedyś mnie "najdzie" i wypróbuję :)
pyszne placki :) ja w taką pogodę to niestety jestem senna i muszę się ciągle pobudzać :(
Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować
Uwielbiam szpinak więc takie placki w sam raz dla mnie