Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem to najlepsza zapiekanka z ziemniaków.
Zapiekanki ziemniaczane kojarzą mi się najbardziej z zapiekanką z kiełbasą, pieczarkami i serem, którą bardzo często robiła dla nas mama. I której nie byłam największą fanką. Pamiętam, że często były u nas jako wcześniejsza i większa kolacja po poniedziałkowej zupie pomidorowej ;)
Postanowiłam więc odczarować sobie to danie przygotowując wersję bez mięsa. Powstała przepyszna zdrowa i piękna wegetariańska zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem. Może nie należy do najszybszych przepisów. Jednak już za godzinkę może być na Twoim stole, więc nie jest z nią aż tak źle ;) I dodatkowo, smakiem, sytością i apetycznością wynagrodzi każdą minutę trudów ;)
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem to zapiekanka idealna

Mamy tutaj pyszne mięciutkie plastry ziemniaków, delikatnie pieprzny szpinak z odrobiną gałki, jajeczną masę i cudownie ciągnący się ser. Niezbyt dużo składników, a raczej mało składników. Jednak tak idealnie skomponowaych, że aż chce się jeść. Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku z serem jest po prostu skazana na sukces ;)
Dodatkowo, jest idealnym potwierdzeniem tego, że ziemniaki, szpinak i ser to połączenie niemalże idealne. Ja już mam zamiar teraz o wiele częściej sobie serwować. Tymczasem zapraszam – zapiekanka z ziemniaków bez mięsa ze szpinakiem i serem poleca się na obiady i kolacje :)

SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków (ok. 3-4 średnie sztuki; ja nie obierałam, tylko dokładnie wyszorowałam)
- 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
- 2 jajka
- 5-6 łyżek startego sera (parmezan / ser żółty / cheddar)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oliwy / oleju
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plasterki. Obgotowujemy je w osolonym wrzątku ok. 3-4 minuty. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
- Na oleju podsmażamy posiekaną drobną cebulę i przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Po 2-3 minutach, gdy się lekko zarumienią, zmniejszamy ogień na średni i dodajemy szpinak (jeżeli go wcześniej rozmrozicie będziemy krócej smażyć :-)). Dusimy na średnim ogniu mieszając, aż szpinak się lekko przesmaży. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do miseczki wlewamy jogurt. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy widelcem do połączenia. Delikatnie solimy i pieprzymy.
- Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Na spód wykładamy połowę plasterków ziemniaków. Następnie wykładamy równomiernie warstwę szpinaku. Na szpinaku układamy resztę plasterków ziemniaków. Całość polewamy jogurtem z jajkiem wpuszczając go lekko do środka, żeby doszedł do spodniej warstwy ziemniaków (będzie go dość dużo). Rozsypujemy równomiernie starty ser.
- Całą zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż ser na wierzchu się ładnie zarumieni, a warzywa w środku będą miękkie. Odstawiamy na 5 minut (bo będzie super gorąca) i podajemy. Smacznego :)



2 komentarze
Cześć, czy sosu ze śmietany powinno być tak dużo by popłynął aż do dna?
Hej, tak. On i tak powinien się zredukować podczas pieczenia