fbpx

Fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców

by Kucharka w baletkach

Ciasta marchewkowe chyba nigdy mi się nie znudzą i inspirując się ostatnim fit ciastem marchewkowym z kremem, postanowiłam stworzyć wegańską wersję. I powstało przecudowne fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców. Nie potrzeba do niego miksera, a blendera używamy tylko przy robieniu kremu, więc jest to naprawdę łatwe i szybkie ciasto. Fit wegańskie ciasto marchewkowe wychodzi mocno korzenne, wilgotne, idealnie słodkie, a delikatny orzechowy krem do niego pasuje. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do samej masy jeszcze posiekane orzechy włoskie albo migdały, żeby wzmocnić efekt orzechowości, ale ja chciałam, żeby całość była miękka i przyjemna bez chrupania ;-) I choć wiem, że jest rabarbar teraz na targach, to przyznam Wam się szczerze, że nie jestem jakąś super fanką, ale jeżeli szukacie fajnych przepisów na ciasta z rabarbarem to mogę polecić tylko ciasto z budyniem i rabarbarem lub pleśniak z rabarbarem. A tymczasem zapraszam na przepyszne fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców :-)

Fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 350 g świeżej marchewki
~ 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 250 g erytrolu lub ksylitolu
~ 50-75 ml oleju roślinnego
~ 200 ml wody lub mleka roślinnego
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/2 łyżeczki imbiru
~ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy ok. 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze przepiekło, a jeśli tak wyjmujemy i studzimy.

Krem z nerkowców:
~ 75 g orzechów nerkowca
~ 3-4 łyżki mleka roślinnego
~ 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).

Po tym czasie i kiedy ciasto już wystygło, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem. Wykładamy równomiernie na wierzch ciasta.

Całe ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby krem ładnie zgęstniał. Przed podaniem posypujemy cynamonem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Julia 11 października 2020 - 20:01

Niestety mnie też wyszedł zakalec… Wszystko trafiło do kosza:( Ciasto ciężkie i gęste, nie chciało wyrosnąć. Mimo że przygotowane ściśle wg przepisu i pieczone w odpowiedniej temperaturze. W desperacji piekłam kolejną godzinę, ale nic to nie dało – półsurowy zakalec. Zmarnowany cenny czas zabieganej mamy dwójki maluchów i pieniądze, niestety.

Odpowiedz
pinkyyy 12 października 2020 - 07:41

Oj bardzo mi przykro, że ciasto nie wyszło, ale zarówno ja już, jak i moi najbliżsi robiliśmy je kilkakrotnie i nie było z nim problemów. Jest to dość wilgotne ciasto, więc łatwo o zakalec, a na to czy wyjdzie zakalec ma wplyw wiele czynników. Mi też czasem wyjdzie zakalec mimo, że robię jakiś przepis setny raz. Cóż, mam nadzieję, że da Pani jeszcze szansę temu ciastou, bo naprawdę jest pyszne, a jeśli nie to znajdzie Pani inne, które już wyjdzie jak powinno :)

Odpowiedz
M 1 maja 2023 - 13:27

Nie wiem czy nie widze, ale brakuje tu mokrego składnika, z ta ilością oliwy nie było szans zeby to ciasto w ogóle stało się mokre, nie wiem dlaczego tego nie zauważyłam zanim zaczęłam robić ten marchewkowiec. Dodałam szklankę maki i więcej oleju. Wyszedł ok

Odpowiedz

Skomentuj

Close