Tarta z czereśniami i budyniem bez cukru to przepyszna słodka fit tarta czereśniowa.
Sezon na czereśnie nie jest tak wyczekiwany jak sezon na truskawki czy jagody. Jednak, myślę, że ma też swoich fanów. Ja mam to szczęście, że zawsze dostaję skrzyneczkę czereśni od mojej rodziny. I ciężko taką skrzyneczkę przejeść, więc zawsze pojawia się też jakieś ciasto z czereśniami lub po prostu dżem czereśniowy na później.
Na blogu zresztą pojawiły się już fit sernik z czereśniami, brownies z czereśniami, placki z dodatkiem czereśni czy tarta z twarożkiem i czereśniami. Dzisiaj dołącza do niego natomiast kolejna pyszna pozycja, czyli tarta z maślanym kruchym spodem, waniliowym budyniem i lekko bezową skorupką.
Tarta z czereśniami i budyniem bez cukru to fit tarta na lato
Ta fit tarta czereśniowa może wydawać się trudna ze względu na kilka warstw. Jednak, zapewniam, że robi się ją naprawdę sprawnie. Dodatkowo, nie potrzeba też wielu składników, żeby ją przygotować.
Największą trudnością tutaj jest wydrylowanie czereśni. Jeśli masz drylownicę, to powinno pójść łatwo i szybko. W innym wypadku czeka Cię krojenie czereśni na połówki i wyłuskiwanie pestek. Ja właśnie musiałam robić to drugie i przypłaciłam brudnymi palcami, które udało się do szorować dopiero po kilku myciach ;)
Mimo wszystko było warto i taka tarta to idealny deser na lato. Można wziąć ją na wynos, świetnie też sprawdzi jako letni deser dla gości. Ja zrobiłam tą tartę na przyjazd mojego brata i pysznie sprawdziła się jako deser po leniwym weekendowym śniadaniu.
Jeżeli wolisz, możesz oczywiście przygotować tą fit tartę z dodatkiem cukru. Ja posłodziłam ją erytrolem, ale z cukrem będzie równie pyszna, choć już nie taka fit. Mi też bezowa skorupka wyszła bardzo płaska bez puszystego środka. Jednak, jeśli zmielisz erytrol to jest szansa, że pojawi się stojąca piana z białek.
Zapraszam więc na przepyszną tartę z czereśniami i budyniem. Jestem pewna, że będzie smakować i Tobie i Twoim gościom.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 100 g masła schłodzonego
- 150 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 60 g erytrolu / ksylitolu
Budyń waniliowy:
- 500 ml mleka 2% lub 1,5%
- 100 g erytrolu / ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Owoce:
- 600 g czereśni
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Bezowy wierzch:
- 2 białka
- 100 g erytrolu / ksylitolu
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Owoce:
- Czereśnie pozbawiamy pestek używając drylownicy lub krojąc je na połówki i usuwając pestki.
- Wrzucamy je do garnka i podgrzewamy mieszając. Powinny zacząć puszczać sok. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt i odstawiamy.
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy na jednolite ciasto. Wylepiamy dno i brzegi tortownicy tworząc tartę.
- Podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut, aż brzegi się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy budyń.
Budyń:
- Do rondelka dodajemy 400 ml mleka, erytrol i ekstrakt. Podgrzewamy.
- Do szklanki wlewamy resztę mleka, dodajemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek.
- Gdy mleko się już prawie gotuje, dodajemy mleko z mąką, mieszamy trzepaczką i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy.
Wierzch:
- Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając mąkę i erytrol.
- Do podopiecznego spodu dodajemy budyń. Na wierzchu układamy równomiernie czereśnie, a na czereśnie wykładamy ubite białka.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
- Wyjmujemy, odstawiamy i studzimy (budyń musi mieć czas na stężenie). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)