fbpx

Szparagi smażone ekspresowe, czyli zielone szparagi z patelni

by Kucharka w baletkach

Szparagi smażone ekspresowe to najszybszy i najłatwiejszy sposób na szparagi zielone.

Szparagi zielone to jedno z moich ukochanych warzyw sezonowych. Zawsze korzystam z niego, ile się da w sezonie. I zawsze okazuje się, że sezon na szparagi jest po prostu za krótki.

Szparagi nie tylko się pięknie prezentują, ale też cudownie smakują. I nie potrzebują specjalnego enturażu, żeby dobrze smakować. Stąd na blogu znajdziesz zarówno bardzo proste przepisy na szparagi, ale też nieco bardziej pracochłonne.

Z łatwiejszych opcji najczęściej wybieram szparagi pieczone z migdałami albo szparagi duszone w miso z papryczką chili. Jednak, postanowiłam w końcu uzupełnić brak szparagów smażonych na blogu. A takie równie często pojawiają się u mnie w kuchni.

Szparagi smażone ekspresowe, czyli zielone szparagi z patelni to najszybszy sposób na szparagi

Szparagi smażone ekspresowe na talerzu od góry

Szparagi smażone na maśle to bowiem ekspresowy sposób na szparagi. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki na patelnię, chwilkę smażyć mieszając i już. Takie przepisy trzeba znać i potrafią ułatwić wiele obiadów i kolacji.

Szparagi można smażyć zarówno na maśle, jak i oleju. Ja jednak zawsze idę w masło, bo ten lekki maślany smaczek naprawdę świetnie pasuje do szparagów. Dodatkowo, na mojej patelni pojawiają się też ząbki czosnku. Zawsze siekam go na cieniutkie plasterki, które pięknie się rumienią i dodają im nieco animuszu.

Do tego jeszcze tylko sól i pieprz. I tyle w zupełności wystarczy, żeby uzyskać idealne smażone szparagi. Świetnie będą smakować jako dostawka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska. Bardzo polecam i zapraszam :)

Szparagi smażone ekspresowe

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 180 kalorii 5b, 10w, 15t, 5bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 8 głos )

SKŁADNIKI

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 1 minuty.
  2. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. Możemy je przekroić na połówki albo smażyć w całości. Wrzucamy je na patelnię i mieszamy.
  3. Smażymy ok. 5-6 minut podlewając je mniej więcej w środku tego czasu 2-3 łyżkami wody.
  4. Na sam koniec solimy oraz pieprzymy do smaku. Podajemy. Smacznego :)
Szparagi smażone ekspresowe na talerzu od góry

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close