Szparagi smażone ekspresowe to najszybszy i najłatwiejszy sposób na szparagi zielone.
Szparagi zielone to jedno z moich ukochanych warzyw sezonowych. Zawsze korzystam z niego, ile się da w sezonie. I zawsze okazuje się, że sezon na szparagi jest po prostu za krótki.
Szparagi nie tylko się pięknie prezentują, ale też cudownie smakują. I nie potrzebują specjalnego enturażu, żeby dobrze smakować. Stąd na blogu znajdziesz zarówno bardzo proste przepisy na szparagi, ale też nieco bardziej pracochłonne.
Z łatwiejszych opcji najczęściej wybieram szparagi pieczone z migdałami albo szparagi duszone w miso z papryczką chili. Jednak, postanowiłam w końcu uzupełnić brak szparagów smażonych na blogu. A takie równie często pojawiają się u mnie w kuchni.
Szparagi smażone ekspresowe, czyli zielone szparagi z patelni to najszybszy sposób na szparagi

Szparagi smażone na maśle to bowiem ekspresowy sposób na szparagi. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki na patelnię, chwilkę smażyć mieszając i już. Takie przepisy trzeba znać i potrafią ułatwić wiele obiadów i kolacji.
Szparagi można smażyć zarówno na maśle, jak i oleju. Ja jednak zawsze idę w masło, bo ten lekki maślany smaczek naprawdę świetnie pasuje do szparagów. Dodatkowo, na mojej patelni pojawiają się też ząbki czosnku. Zawsze siekam go na cieniutkie plasterki, które pięknie się rumienią i dodają im nieco animuszu.
Do tego jeszcze tylko sól i pieprz. I tyle w zupełności wystarczy, żeby uzyskać idealne smażone szparagi. Świetnie będą smakować jako dostawka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska. Bardzo polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 1 minuty.
- Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. Możemy je przekroić na połówki albo smażyć w całości. Wrzucamy je na patelnię i mieszamy.
- Smażymy ok. 5-6 minut podlewając je mniej więcej w środku tego czasu 2-3 łyżkami wody.
- Na sam koniec solimy oraz pieprzymy do smaku. Podajemy. Smacznego :)
