fbpx

Boczniaki z piekarnika lub z grilla, czyli idealne dietetyczne boczniaki bez panierki

by Kucharka w baletkach

Boczniaki z piekarnika lub z grilla to bardzo łatwy przepis na boczniaki bez panierki, który pokocha każdy.

W moim rodzinnym domu grzybów się za bardzo nie jadało. Moja mama, była pielęgniarka po praktykach na wszystkich oddziałach w szpitalu, widziała zbyt wiele grzybiarzy, którzy się grzybami zatruli ;) Trochę wszczepiła we mnie dozę nieufności  do grzybów, więc zazwyczaj ograniczam się tylko do pieczarek, kurek i, ukochanych, boczniaków.

Boczniaki lubię dodać do wegańskiego leczo albo zrobić flaki z boczniaków. Świetnie też pasują do skąpane w mleku kokosowym w zupie tom kha.

Jednak, tym razem miałam ochotę na proste boczniaki z grilla lub z piekarnika. I wyszły naprawdę przecudowne aromatyczne, mięciutkie, soczyste i smakowite dietetyczne boczniaki bez panierki. Idealne jako dodatek do czegoś bardziej treściwego z grilla, jako wypełnienie tortilli lub na kanapki.

Boczniaki z piekarnika to przepyszne dietetyczne boczniaki bez panierki

Boczniaki z piekarnika z grilla

Do zrobienia tych boczniaków wystarczy kilka składników, chwilka mieszania i wysypanie na grilla lub blaszkę. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, więc każdy sobie z nim poradzi.

Pierwszy raz robiłam taką marynatę do grilla z Krzyśkiem. Świetnie pasowały do grillowanych wegańskich żeberek oraz krewetek. Jednak, w tym roku nadzialam też nimi tortillę z dodatkiem hummusu, pieczonego bakłażana i awokado. I to była tortilla z boczniakami marzenie.

Polecam serdecznie te boczniaki na grilla lub z piekarnika. Każdy je na pewno pokocha. Są lekkie, bez panierki, więc dietetyczne, a jednocześnie niezwykle smaczne i aromatyczne. Zapraszam :) 

Boczniaki z piekarnika lub z grilla

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorii 2 na porcję
Ocena 4.8/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g boczniaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • ew. sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni lub rozpalamy grill.
  2. Boczniaki myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Wrzucamy do miski.
  3. Resztę składników mieszamy w miseczce. Dolewamy do miski z boczniaki i bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Boczniaki wysypujemy na blaszkę lub na grilla. W piekarniku pieczemy je ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią, a na grillu trzymamy ok. 10-15 minut, najlepiej przewracając je na drugą stronę w połowie tego czasu.
  5. Podajemy jako dostawkę, układamy na kanapkach lub zawijamy w tortillę (polecam z hummusem, pieczonym lub grillowanym bakłażanem i awokado). Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Marta 17 czerwca 2022 - 08:58

Ja też mam dość dużą nieufność do grzybów. Jednak takie boczniaki bym zjadła. :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close