Boczniaki z piekarnika lub z grilla to bardzo łatwy przepis na boczniaki bez panierki, który pokocha każdy.
W moim rodzinnym domu grzybów się za bardzo nie jadało. Moja mama, była pielęgniarka po praktykach na wszystkich oddziałach w szpitalu, widziała zbyt wiele grzybiarzy, którzy się grzybami zatruli ;) Trochę wszczepiła we mnie dozę nieufności do grzybów, więc zazwyczaj ograniczam się tylko do pieczarek, kurek i, ukochanych, boczniaków.
Boczniaki lubię dodać do wegańskiego leczo albo zrobić flaki z boczniaków. Świetnie też pasują do skąpane w mleku kokosowym w zupie tom kha.
Jednak, tym razem miałam ochotę na proste boczniaki z grilla lub z piekarnika. I wyszły naprawdę przecudowne aromatyczne, mięciutkie, soczyste i smakowite dietetyczne boczniaki bez panierki. Idealne jako dodatek do czegoś bardziej treściwego z grilla, jako wypełnienie tortilli lub na kanapki.
Boczniaki z piekarnika to przepyszne dietetyczne boczniaki bez panierki

Do zrobienia tych boczniaków wystarczy kilka składników, chwilka mieszania i wysypanie na grilla lub blaszkę. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, więc każdy sobie z nim poradzi.
Pierwszy raz robiłam taką marynatę do grilla z Krzyśkiem. Świetnie pasowały do grillowanych wegańskich żeberek oraz krewetek. Jednak, w tym roku nadzialam też nimi tortillę z dodatkiem hummusu, pieczonego bakłażana i awokado. I to była tortilla z boczniakami marzenie.
Polecam serdecznie te boczniaki na grilla lub z piekarnika. Każdy je na pewno pokocha. Są lekkie, bez panierki, więc dietetyczne, a jednocześnie niezwykle smaczne i aromatyczne. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 250 g boczniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 limonki
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- ew. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni lub rozpalamy grill.
- Boczniaki myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Wrzucamy do miski.
- Resztę składników mieszamy w miseczce. Dolewamy do miski z boczniaki i bardzo dokładnie mieszamy.
- Boczniaki wysypujemy na blaszkę lub na grilla. W piekarniku pieczemy je ok. 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią, a na grillu trzymamy ok. 10-15 minut, najlepiej przewracając je na drugą stronę w połowie tego czasu.
- Podajemy jako dostawkę, układamy na kanapkach lub zawijamy w tortillę (polecam z hummusem, pieczonym lub grillowanym bakłażanem i awokado). Smacznego :)
1 komentarz
Ja też mam dość dużą nieufność do grzybów. Jednak takie boczniaki bym zjadła. :)