fbpx

Tort mango bez cukru ze śmietanką kokosową, czyli tort z mango i kokosem

by Kucharka w baletkach

Tort mango bez cukru ze śmietanką kokosową to przepyszny tort na bazie biszkoptu bez cukru z dodatkiem mango i śmietanką kokosową.

Zazwyczaj w moim rodzinnym domu nie za bardzo mogę zaszaleć jeśli chodzi o torty. Na mniejsze imprezy z moimi rodzicami i rodzeństwem sprawdza się głównie klasyczny tort ze śmietanką i owocami. Mogę ewentualnie zaszaleć z tortem marcinek, ale moi bracia już uważają go za lekko podejrzanego. Choć czekoladowy Marcinek na pewno mniej niż tradycyjny hajnowski i jasny Marcinek.

Wodze wyobraźni mogę puścić, kiedy mamy większe imprezy z moim kuzynostwem, ciociami i wujkami. Oni lubią próbować i dla nich aż chce się piec coś bardziej złożonego jak chociażby tort bezowy z karmelem i jabłkami, który do dzisiaj wspominają ;)

Tort mango bez cukru ze śmietanką to egzotyczny fit tort

Tort mango bez cukru z kokosem na talerzu białym

Najczęściej jednak mamy spotkania w mniejszym gronie, a w Warszawie, gdzie mieszkam, nie piekę zbyt często. Jednak, ostatnio mój Krzysiek zainspirował mnie do upieczenia tortu na naszych włościach. A że miałam do wykorzystania śmietankę kokosową i mango, to postawiłam na egzotyczne smaki. I postanowiłam upiec pyszny tort mango z kokosem bez cukru.

Za słodkość w tym przepisie odpowiada erytrol oraz samo mango. To był jeden z moich pierwszych biszkoptów z erytrolem i muszę powiedzieć, że wyszedł na przede super. Okazał się puszysty, czuć w nim delikatnie mango i świetnie się go kroi oraz przekłada. Zachęcił mnie do dalszych eksperymentów ;)

Tym razem przełożyłam go żelką mango oraz śmietanką kokosową. Jeżeli chcesz uzyskać tort mango bez cukru jeszcze bardziej egzotyczny, możesz dodać warstwę plasterków banana. Będzie nie tylko bardziej egzotyczny fit tort, ale też nawet słodszy ;)

Taki fit tort idealnie nada się na każdą okazję. Nie jest trudny, ładnie wygląda i jestem pewna, że mało kto kiedykolwiek takiego próbował. Na pewno zaskoczysz nie tylko siebie, ale też swoich gości lub domowników. Bardzo polecam na smakowite eksperymenty :)

Tort mango bez cukru ze śmietanką kokosową

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 230 kalorii 6 g białka, 22 g węglowodanów, 13 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt mango:

  • 5 jajek
  • 100 g puree mango (zmiksowane blenderem dojrzałe lub mrożone mango)
  • 200 g erytrolu lub ksylitolu
  • 150 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mango:

  • 150 g puree mango
  • 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
  • 3 g pektyny

Krem kokosowy

  • 2 puszki mleczka kokosowego z puszki (łącznie 800 ml; tylko gęsta część)
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt mango:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy erytrol Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Dodajemy puree i miksujemy jeszcze chwilkę.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku uważając, żeby za bardzo nie przypiec biszkoptu i sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
  6. Wyjmujemy i studzimy.
  7. Następnie kroimy na 3 równe blaty.

Masa mango:

  1. Do małego rondelka wrzucamy mango i erytrol. Podgrzewamy, dodajemy pektynę i trzymamy na ogniu jeszcze minutkę mieszając. Rozkładamy równomiernie na wierzchu 2 blatów (tych które będą w środku ;)).

Śmietanka kokosowa:

  1. Gęstą część mleka kokosowego ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy erytrol oraz pastę miksując do połączenia.
  2. 1/3  śmietanki wykładamy na pierwszy blat z mango. Przykrywamy drugim blatem z mango. Wykładamy kolejne 1/3 śmietanki i przykrywamy 3 blatem. Na wierzchu i po bokach rozsmarowujemy resztę śmietanki.
  3. Do boków przyklejamy wiórki kokosowe.
  4. Całość schładzamy przynajmniej 2 godziny przed podaniem. Smacznego :)

 

Tort mango bez cukru ze śmietanką kokosową

coś na dokładkę?

1 komentarz

Zuza 7 października 2022 - 17:17

Musi być pyszny. Nie jadłam jeszcze tortu z mango

Odpowiedz

Skomentuj

Close