fbpx

Sernik z musem cytrynowym

by Kucharka w baletkach

Święta coraz większymi krokami się zbliżają, więc już powoli czas zaplanować ostateczne menu. A jak święta w to w każdym polskim domu powinien pojawić się sernik. A jeżeli macie ochotę na jego lekkie odświeżenie to mam dzisiaj dla Was propozycję na sernik z musem cytrynowym. Nie dość, że pięknie się prezentuje to smakuje cudownie. Masa serowa jest wilgotna, słodka i zbita (ale nie ciężka), a mus cytrynowy bardzo puszysty i lekko kwaskowy. Takie połączenie sprawia, że sernik z musem cytrynowym jest idealnie wyważony, nie za słodki, nie za kwaśny, idealny! Ja jestem dużą fanką deserów cytrynowych – są lekko orzeźwiające, a słodko-kwaśny smak to zawsze ciekawe doświadczenie. Takim pięknym sernikiem na pewno zaskoczycie i zadowolicie swoich najbliższych :> Zapraszam na pyszny sernik z musem cytrynowym :)

Sernik z musem cytrynowym

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 100 g herbatników pełnoziarnistych (zwykłe maślane tez mogą być ;))
~ 2 łyżki masła miękkiego (ok. 35-40 g)

Ciasteczka łamiemy na kawałki, umieszczamy w grubszym woreczku foliowym i rolując wałkiem dokładnie kruszymy (można też to zrobić blenderem). Następnie mieszamy dokładnie z masłem i wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
~ 600 g twarogu półtłustego mielonego
~ 200 ml śmietany kremówki 30%
~ 1 cukier ze skórką cytrynową (15 g; można zetrzeć po prostu skórkę z dokładnie sparzonej wyszorowanej cytryny ;))
~ 1/2 szklanki cukru
~ 3 jajka
~ ok. 50 g mąki pszennej

Twaróg, kremówkę, cukry i jajka dokładnie mieszamy trzepaczką lub rózgą kuchenną, aż nie będzie grudek (można użyć też miksera, ale długo nie miksować ;)). Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Następnie wylewamy na podpieczny spód i całość pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.

Następnie wewnętrzne ścianki tortownicy dokładnie obkładamy folią aluminiową, żeby mus nie dostał się na spód, kiedy będziemy go wlewać ;).

Mus cytrynowy:
~ 400 ml śmietany kremówki 30%
~ sok wyciśnięty z 2 cytryn
~ 2 czubate łyżeczki żelatyny
~ 3-4 łyżki gorącej wody
~ ok. 75 g cukru pudru

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryn i odstawiamy na chwilkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Na sam koniec dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki – na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego :)

 

~~~~~~~~~~~~~~

A taki mały tip przyda się nie tylko przy ubijaniu ciasta, ale śmietany – i to nawet bardziej przy niej :D #beko #ciastojakzobrazka


Ciasto jak z obrazka

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervishsa 10 grudnia 2017 - 20:40

Wygląda genialnie… na prawdę :) Masz talent ;)

Odpowiedz
pinkyyy 11 grudnia 2017 - 21:02

Ojej dziękuję kochana <3 Jeszcze wiele przede mną, ale do przodu cały czas :>

Odpowiedz

Skomentuj

Close