fbpx

Wegańskie jajka na twardo, czyli idealny zamiennik jajek na Wielkanoc

by Kucharka w baletkach

Wegańskie jajka na twardo powstały, kiedy zdałam sobie sprawę, że Wielkanoc jest chyba najbardziej niewegańskim świętem w kwestii jedzenia.

Siłą rzeczy, w przypadku wegan, trzeba trochę pokombinować, żeby nie siedzieć o suchym chlebie. W końcu tradycyjnie je się żurek na białej kiełbasie z jajkiem, babki z jajkami, majonez na jajkach i wszystko z jajkami.

Ja co prawda weganką nie jestem, ale kombinować lubię. Wegańskie jajka i wegański żurek więc były moim wyzwaniem na tegoroczną Wielkanoc i za drugim razem na szczęście się udało.

Wegańskie jajka na twardo – czy mają prawo nazywać się jajkami?

Wegańskie jajka na twardo na białym talerzu

Wiem, że wiele osób nie lubi nazywania wegańskich rzeczy niewegańskimi nazwami, ale moim zdaniem to naprawdę upraszcza i działa bardziej na wyobraźnię. W końcu łatwiej znaleźć zamienniki jajek wpisując „roślinne jajka” zamiast galaretka z mleka sojowego z kulką z ziemniaka i kurkumy wyglądająca jak jajko ;)

Dodatkowo, wegańskie jajka naprawdę smakują jajecznie! Myślę, że nawet wiele osób może na pierwszy rzut oka się nabrać ;) Wegańskie jajka pięknie się prezentują, robienie ich to czysta zabawa.

Co więcej, to jedna z bardziej oryginalnych potraw wegańskich, które jadłam w życiu!

Białko zrobione jest z mleka sojowego z dodatkiem czarnej soli, która daje właśnie jajeczny posmak. A żółtko swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie. Natomiast żółtkowy posmak musztardzie i ziemniakowi. Naprawdę udany eksperyment. Zapraszam – wegańskie jajka na twardo przed Wami :)

Wegańskie jajka na twardo

Drukuj
Liczba porcji: 8 połówek Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 15 kalorii 0,5b, 2,5w, 0,25t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Żółtka:

  • 1/4 ziemniaka (ok. 50 g bez łupinek)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Białka:

  • 100 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1 łyżka agaru
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli

PRZYGOTOWANIE

Żółtka:

  1. Ziemniaka obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy.
  2. Następnie rozgniatamy dokładnie widelcem z kurkumą, musztardą, solą i pieprzem.
  3. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 8 części. Z każdą z nich formujemy kuleczkę i lekko spłaszczamy.
  4. Odstawiamy na bok.

Białka:

  1. Do mleka sojowego dodajemy czarną sól, mieszamy i podgrzewamy.
  2. Po ok. 1 minucie, gdy mleko będzie już lekko ciepłe dodajemy agar i mieszamy. Trzymamy na ogniu podgrzewając, aż agar się ładnie rozpuści w mleku. Odstawiamy, żeby lekko przestygło i zaczęło tężeć.
  3. Po ok. 10-15 minutach zaczynamy napełniać talerz na jajka z wgłębieniami (ja miałam plastikowy).
  4. Na każdym białku układamy żółtko i wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Smacznego :)
Wegańskie jajka na twardo na talerzu od góry

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 15 kwietnia 2019 - 07:34

Rzeczywiście jak jajko xD jajko nie jajko xD

Odpowiedz

Skomentuj

Close