fbpx

Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami to idealny przepis na leniwe śniadanie na lato.

Placki z serka wiejskiego zaczęłam smażyć już na studiach. Lubiłam ich ekspresowe i łatwe wykonanie. Przygotowanie ciasta to dosłownie minuta. A co więcej, nie trzeba nic blendować czy miksować.

Na blogu pojawiły się już w wielu wydaniach. Czasem robiłam je na słono. Wtedy skłaniałam się ku wersji placki z serka podane z ogórkiem i fetą. Bardzo lubiłam też wersją na słono ze stopionym serem mozzarella, która przypominała trochę pizzę. Na słodko natomiast zajadłam się nimi w ostatnio jako placki z truskawkami.

A że sezon na truskawki się niestety skończył, to zaczęłam dodawać do nich nektarynki. I okazał się to równie pyszny pomysł.

Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami to idealne fit śniadanie

Ten przepis na placki jest też wyjątkowy, bo jest bezglutenowy. Zamiast mąki pszennej używamy tutaj mąki ryżowej. Nie wpływa to specjalnie na smak ani na konsystencję, bo pierwsze skrzypce gra tutaj serek wiejski i owoce. Więc wciąż jest pysznie, zdrowo i apetycznie.

Takie placki świetnie sprawdzą się jako szybkie zdrowe śniadanie na lato. Soczyste kawałki nektarynek pod wpływem ciepła robią się jeszcze bardziej słodkie. Dodatkowo, sprawiają, że placki nie są suche i można jeść je bez końca. To drugie to może średnio zaleta, ale wtedy po prostu warto usmażyć jedną porcję, żeby nie zaszaleć do bólu brzucha ;)

Dla mnie najlepiej smakują po 5 minutach, kiedy są wciąż ciepłe, ale nie parzące. Placki nasiąkają jeszcze bardziej sokiem z nektarynek, a same nektarynki są jeszcze bardziej soczyste niż na surowo. Bardzo polecam i zapraszam :)

Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 (8 placków) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 390 kalorii 21B, 54W, 10T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 nektarynki
  • do podania: 2 łyżki syropu klonowego/miodu, dodatkowe nektarynki

PRZYGOTOWANIE

  1. Serek wiejski, jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i syrop klonowy mieszamy w misce. Dodajemy umyte i pokrojone w kosteczkę nektarynki. Mieszamy.
  2. Rozgrzewamy porządnie patelnię, w razie potrzeby natłuszczamy, zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
  3. Podajemy polane syropem z dodatkowymi nektarynkami lub nie. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

lukaszmakeup 27 sierpnia 2025 - 05:42

Dałem bez syropu i bez tłuszczu, bez owoców do gofrownicy – wyszło cudownie!!! Dziękuję

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 29 sierpnia 2025 - 15:19

Super, bardzo się cieszę, że smakowały :) Sama muszę spróbować z gofrownicą :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close