Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji to wegańskie ciasteczka bez cukru, które świetnie nadadzą się na jesienne wieczory.
Ciasteczka owsiane to zdecydowanie moje ukochane ciastka. Zaczęło się od ciasteczek owsianych z żurawiną i białą czekoladą. Potem pojawiły się przeróżne fit przepisy, jak jabłkowe ciasteczka owsiane czy czteroskładnikowe ciasteczka owsiane.
Tym razem postanowiłam zrobić jesienne ciasteczka owsiane. Musiałam więc wykorzystać do nich moje ukochane jesienne warzywo, czyli dynię. Dynia sprawiła nie tylko, że ciasteczka smakują jak najlepsze jesienne ciasteczka na świecie. Dodatkowo, sprawiła, że nie potrzebne było jajko, żeby skleić wszystkie składniki i wyszły przepyszne fit wegańskie ciasteczka.
Dyniowe ciasteczka owsiane z jagodami goji to fit ciasteczka bez cukru i bez jajek

Powstały przepyszne zdrowe wegańskie dyniowe ciastka owsiane z jagodami goji bez cukru. Są łatwe, pyszne, mięciutkie, słodkie. Idealne do popołudniowej kawki, na deser czy nawet na śniadanie. W środku mają same zdrowe składniki, a idea ciasteczek na śniadanie chyba brzmi kusząco, prawda? ;)
Bardzo polecam użyć do nich dyni piżmowej lub hokkaido. Mają lekko karmelowy smak, który idealnie pasuje do jagód i banana, a dodaje też trochę słodyczy. Ja takie dyniowe ciasteczka mogłabym jeść codziennie i Tobie też polecam. Jesień czasem nie rozpieszcza, ale jesienne smaki pomagają jakoś ją przetrwać ;)

SKŁADNIKI
- 1 duży dojrzały banan (ok. 160 g miąższu)
- 150 g puree z dyni piżmowej lub hokkaido (ok. 200 g surowej dyni upieczonej)
- 1 łyżka oleju kokosowego (ok. 15 g)
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duża garść jagód goji (ok. 20 g)
- 1 garść orzechów włoskich (ok. 20 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Banana miksujemy blenderem z dynią i olejem kokosowym na jednolitą papkę.
- Dorzucamy płatki, mąkę, proszek, cynamon, jagody goji i posiekane drobno orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka.
- Pieczemy ok. 17-20 minut.
- Wyjmujemy, studzimy i zajadamy. Smacznego :)

3 komentarze
Z przyjemnością spróbuję , tylko żeby się udały :D
Pyszne zdrowe ciasteczka, zrobiłam na próbę i pieke znowu , są bardzo smaczne 👍❤️💕
Bardzo się cieszę, też je uwielbiam <3