fbpx

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy – zdrowe ciasto bez jajek, bez mąki i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy to fit ciasto, które wydaje się szaleństwem. Jednak wystarczy zrobić je raz, żeby zacząć robić codziennie.

Na uczczenie długiego weekendu i święta stwierdziłam, że muszę zaproponować super ciacho. I mam dzisiaj ciasto, które nie tylko smakuje, ale też zaskakuje. Swego czasu w Internetach bardzo popularne było tzw. cookie dough z ciecierzycy, które blogerki nagminnie poodrzucały jako pomysły na śniadanie. I dzisiejsze fit blondies zostało właśnie zainspirowane tamtym trendem. Jednak zapewniam, że jest jeszcze lepsze ;)

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy to fit ciasto bez jajek, bez mąki i bez cukru

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy 2 kawałki na talerzu

Nie będę Wam mydlić oczu, że smakuje jak klasyczne blondies z białą czekoladą. Tradycyjna wersja blondies jest bowiem zdecydowanie słodsza. Wystarczy jeden kęs blondies z przepisu Nigelli, żeby się o tym przekonać ;)

Ja jednak sama nie jestem fanką zbyt słodkich ciast. W tej fit wersji natomiast jest idealna równowaga słodkości. Tutaj słodycz zapewnia głównie syrop i gorzka czekolada. W połączeniu działają świetnie i wychodzi z tego naprawdę wspaniałe ciacho.

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy jest przyjemnie słodkie, sycące, z wyraźną nutą orzechów. Na pewno to zdrowe pyszne ciacho bez jajek, bez mąki i bez cukru jest u mnie do powtórzenia nie raz i mam nadzieję, że wylądowało już na liście do zrobienia u Was ;)

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy

Drukuj
Liczba porcji: 10 (blaszka 20x20 cm albo keksówka 20x11 cm - będzie wyższe ;))
Wartości odżywcze: 144 kalorii 5b, 14w, 8t, 5bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy, po odsączeniu 240 g)
  • 100 g masła orzechowego
  • 60 g syropu klonowego (lub miodu w wersji niewegańskiej)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę zalewamy na noc, a rano gotujemy do miękkości. Studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  3. Następnie w misce umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe i syrop. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę.
  4. Następnie dodajemy proszek, sodę, sól i posiekaną w kosteczkę czekoladę. Całość mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie blaszki i wyrównujemy wierzch.
  5. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Bezglutenowe blondies z ciecierzycy 2 kawałki na talerzu

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Ervisha 6 stycznia 2017 - 11:10

Przyszła zima ale troszkę zaszalała z tym mrozem. Poszłam na 8 do kościoła i mimo iż miałam szalik na nosie, myślałam, że mi odpadnie :P W ciepłym domku najlepiej :D Do tego ciepły kocyk, herbatka, kawałek Twojego ciacha i jesteśmy niebie ;D

Odpowiedz
Ania S 6 stycznia 2017 - 20:08

A ja dzisiaj nie musiałam wychodzić z domu, więc mrozek mi absolutnie nie przeszkadzał :)
A ciasto wygląda pysznie i na pewno tak smakuje patrząc na składniki :))

Odpowiedz
czynniki pierwsze 7 stycznia 2017 - 19:27

ja cały weekend na uczelni … dzisiaj mróz dał się ostro we znaki :(
Ciasto wygląda mega apetycznie :D aż zgłodniałam! :D <3

Odpowiedz
Ava Valk 7 stycznia 2017 - 19:37

Zdrowo i pysznie!

Odpowiedz
Jud 7 stycznia 2017 - 20:33

Jeśli z wyraźną nutą orzechów to jestem jak najbardziej za :)

Odpowiedz
Ola 30 listopada 2023 - 08:30

Przepraszam ale nie widze przepisu a nie posiadam instagrama

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 30 listopada 2023 - 09:12

Dziękuję bardzo za tą uwagę – naprawiłam i przepis jest już widoczny :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close