Blondie z ciecierzycy bezglutenowe

Jak dobrze, że mamy już długi weekend i możemy w końcu dłużej odetchnąć, a niektórzy pewnie dopiero odpocząć i odespać zabawę sylwestrową :> Mój zaczął się bardzo aktywnie, miałam okazję już zmierzyć się z tym okropnym mrozem i muszę powiedzieć, że choć ładnie było, jak tak się szło i wszędzie było biało to jednak przez okno dużo przyjemniej podziwiać zimowy krajobraz :p I pocieszam się, że jutro podobno ma być cieplej… A na pocieszenie i na uczczenie długiego weekendu i święta mam dzisiaj dla Was ciacho. Ale nie zwykłe tylko z ciecierzycy, bez mąki, bez glutenu i do zrobienia również w wersji wegańskiej :> Natknęłam się na podobne przypadkiem, a że miałam akurat ochotę trochę pokombinować to wzięłam się do pracy i muszę powiedzieć, że sama byłam zaskoczona takim pozytywnym efektem. Nie będę Wam mydlić oczu, że smakuje jak klasyczne blondie z białą czekoladą, bo nie wierzę w „zdrowe odpowiedniki”, ale smakuje naprawdę dobrze. Ja sama nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, a tutaj miód i gorzka czekolada robią swoją robotę i wychodzi naprawdę wspaniałe ciacho. Lekko słodkie, sycące, z wyraźną nutą orzechów. Na pewno do powtórzenia u mnie i mam nadzieję, że już na liście do zrobienia u Was ;)

Blondie z ciecierzycy

(albo blaszka 20×20 cm jeśli macie, ja użyłam keksówki 20×11 cm i po prostu było wyższe ;))

~ 100 g suchej ciecierzycy (ewentualnie puszka, po odsączeniu 240 g)
~ 100 g masła orzechowego (najlepiej crunchy)
~ 60 g miodu (lub syropu klonowego)
~ 1 jajko (można pominąć, jeśli chcecie wersję wegańską ;))
~ 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej o zawartości 60% kakao)
~ po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
~ szczypta soli

Ciecierzycę zalewamy na noc, a rano gotujemy do miękkości. Studzimy.
Następnie w misce umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe, płynny miód (jeśli Wam zastygł to potrzymajcie go chwilkę na ogniu, żeby zrobił się płynny ;)). Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie wbijamy jajko,dodajemy proszek, sodę, sól i posiekaną w kosteczkę czekoladę. Całość mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie blaszki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Blondie z ciecierzycy bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *