fbpx

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy – zdrowe ciasto bez jajek, bez mąki i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Na uczczenie długiego weekendu i święta mam dzisiaj dla Was super ciacho – bezglutenowe blondies z ciecierzycy, czyli zdrowe ciasto bez jajek, bez mąki i bez cukru. Natknęłam się na podobne przypadkiem, a że miałam akurat ochotę trochę pokombinować to wzięłam się do pracy i muszę powiedzieć, że sama byłam zaskoczona takim pozytywnym efektem. Nie będę Wam mydlić oczu, że smakuje jak klasyczne blondies z białą czekoladą, bo tamto jest zdecydowanie słodsze. Jednak ja sama nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, a tutaj syrop i gorzka czekolada robią swoją robotę i wychodzi naprawdę wspaniałe ciacho. Bezglutenowe blondies z ciecierzycy jest za to przyjemnie słodkie, sycące, z wyraźną nutą orzechów. Na pewno to zdrowe pyszne ciacho bez jajek, bez mąki i bez cukru jest u mnie do powtórzenia nie raz i mam nadzieję, że wylądowało już na liście do zrobienia u Was ;)

Bezglutenowe blondies z ciecierzycy

(blaszka 20×20 cm albo keksówka 20×11 cm – będzie wyższe ;))

~ 100 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy, po odsączeniu 240 g)
~ 100 g masła orzechowego
~ 60 g syropu klonowego (lub miodu w wersji niewegańskiej)
~ 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
~ po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
~ szczypta soli

Ciecierzycę zalewamy na noc, a rano gotujemy do miękkości. Studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Następnie w misce umieszczamy ciecierzycę, masło orzechowe i syrop. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę.

Następnie dodajemy proszek, sodę, sól i posiekaną w kosteczkę czekoladę. Całość mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie blaszki i wyrównujemy wierzch.

Pieczemy 25 minut w rozrzganym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 6 stycznia 2017 - 11:10

Przyszła zima ale troszkę zaszalała z tym mrozem. Poszłam na 8 do kościoła i mimo iż miałam szalik na nosie, myślałam, że mi odpadnie :P W ciepłym domku najlepiej :D Do tego ciepły kocyk, herbatka, kawałek Twojego ciacha i jesteśmy niebie ;D

Odpowiedz
Ania S 6 stycznia 2017 - 20:08

A ja dzisiaj nie musiałam wychodzić z domu, więc mrozek mi absolutnie nie przeszkadzał :)
A ciasto wygląda pysznie i na pewno tak smakuje patrząc na składniki :))

Odpowiedz
czynniki pierwsze 7 stycznia 2017 - 19:27

ja cały weekend na uczelni … dzisiaj mróz dał się ostro we znaki :(
Ciasto wygląda mega apetycznie :D aż zgłodniałam! :D <3

Odpowiedz
Ava Valk 7 stycznia 2017 - 19:37

Zdrowo i pysznie!

Odpowiedz
Jud 7 stycznia 2017 - 20:33

Jeśli z wyraźną nutą orzechów to jestem jak najbardziej za :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close