fbpx

Warstwowa zapiekanka z mięsem, brokułami, batatami i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Witam wszystkich już w nowym roku i jeszcze raz życzę, żeby był pomyślny i żeby przynosił Wam same miłe niespodzianki :) Mam nadzieję, że powitaliście go w przyjemny sposób i już jesteście gotowi na nowe wyzwania :> Na dobry początek roku wjeżdża warstwowa zapiekanka z mięsem, brokułami, batatami i mozzarellą. Inspirowałam się warstwowym Shepherd’s pie, ale zrobiłam wersję zdrowszą, która okazała się cudowna <3 O mojej miłości do batatów pisałam już nie raz, więc myślę, że to głównie ich zasługa. Ale idealnie też komponują się z brokułami, mięsem wołowym i ciągnącą się mozzarellą na wierzchu tworząc przepyszną zapiekankę, którą pamięta się długo po zjedzeniu :) A zapiekanki to też sprytny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków czy innych warzyw. Zapraszam – warstwowa zapiekanka z mięsem, brokułami, batatami i mozzarellą przed Wami :)

Warstwowa zapiekanka z mięsem, brokułami, batatami i mozzarellą

(2 porcje)

Mięsny spód:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 250 g mięsa mielonego wołowego
~ 300 g różyczek brokuła
~ 1-2 łyżki sosu worcestershire
~ 3-4 łyżki bulionu
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ olej do smażenia

Różyczki brokuła blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i siekamy na drobniutko.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Po 2-3 minutach dodajemy mięso. Całość polewamy sosem worcestershire, solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut, aż mięso dojdzie. Następnie Dodajemy posiekane różyczki brokuła, przecier i bulion. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. W razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyrównując wierzch.

Wierzch:
~ 500 g batatów obranych
~ 2-3 łyżki mleka
~ solidna szczypta soli
~ 100 g mozzarelli

Bataty pieczemy lub gotujemy. Lekko studzimy i ugniatamy na jednolitą masę. Trzymając na średnim ogniu mieszamy i dodajemy mleko. Solimy i mieszamy dokładnie. Wykładamy równiutko na mięsny spód. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Następnie wysypujemy na wierzch startą mozzarellę i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ania S 3 stycznia 2017 - 20:00

Ciekawe połączenie :)
W takiej wersji nie dla mnie, ale połączenie batatów i brokułów na pewno było udane :)

Odpowiedz
DżemDżus 3 stycznia 2017 - 20:02

Interesujący pomysł na zapiekankę. Szczęśliwego 2017 roku :)

Odpowiedz
Ervisha 3 stycznia 2017 - 21:10

Jeszcze raz dziękuję za życzenia i wzajemnie – niech ten rok będzie udany :)

Pomysł na zapiekankę ciekawy.. taka a la zapiekanka pasterska :)

Odpowiedz
Jud 4 stycznia 2017 - 16:06

Uwielbiam bataty i brokuły, ale jeszcze nie łączyłam ich ze sobą. A z taką roztopioną mozzarellą to już w ogóle kosmos! :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close