Muszę chyba zacząć trochę bardziej kombinować i wymyślać burgery z inną bazą niż kasza jaglana, bo ostatnio cały czas tutaj takie wpadają. Ale nie dość, że jest taka dobra to jeszcze ma idealną burgerową konsystencję, więc aż nie można tego nie wykorzystać. A cudownie też komponuje się z zielonymi szparagami i wyrazistą fetą. Do tego zestawu dorzuciłam jeszcze tuńczyka, który bardzo się lubi ze szparagami. A kotleciki wychodzą bardzo ładne i smaczne :) Wegetarianom oczywiście polecam zrobić podobne dorzucając np. tofu marynowane w sosie sojowym. Zapraszam :)
Burgery jaglane ze szparagami
(10-12 sztuk)
~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 1 pęczek szparagów (500 g)
~ 1 puszka tuńczyka (120 g po odsączeniu)
~ 1/2 kostki fety (ok. 50 g)
~ przyprawa warzywna, pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.
Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i blanszujemy ok. 5 minut we wrzątku. Odcinamy główki, a łodyżki kroimy na mniejsze części. Kawałki łodyżek dodajemy do kaszy, wrzucamy tuńczyka i blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy przyprawy i fetę pokrojoną w kostkę. Dokładnie mieszamy i w dłoniach formujemy burgery układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdego burgera delikatnie wciskamy odcięte wcześniej główki szparagów. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Polecam do podania tą surówkę ;) Smacznego :)
3 komentarze
E tam… jeśli lubisz to zajadaj się takimi jaglanymi – zawsze coś ciekawego na ich bazie wymyślasz :)
Też najbardziej lubię burgery z dodatkiem kaszy – najlepiej zlepia ;)
Musza być przepyszne! uwielbiam burgery wegetariańskie :)