fbpx

Burgery z botwinki i kaszy pęczak z sezamem – roślinne mięsiste burgery z sezamową nutką

by Kucharka w baletkach

Burgery z botwinki i kaszy pęczak z sezamem to jedne z najbardziej mięsistych roślinnych burgerów, które jadłam w życiu. Dodatkowo, dodatek mąki sezamowej i samego sezamu dodaje naprawdę fajnego orzechowego akcentu, który świetnie tutaj pasuje. Kiedy dopiero zaczynałam uczyć się gotować roślinnie, nowe burgery powstawały u mnie średnio raz na tydzień, więc przeszłam przez wiele smaków, przepisów, połączeń i pomysłów. Jednak, po tych wszystkich roślinnych kotletach, które powstały w mojej kuchni, a także wszystkich tych, które zjadłam w małym lokalu na warszawskiej Hożej w swoim czasie, mogę śmiało stwierdzić, że burgery z botwinki to moje ulubione, takie jak na przykład te roślinne burgery. Botwinka sprawia, że burgery robią się pięknie mięsiste i mają też piękny kolor. Te burgery z botwinki i kaszy pęczak są tym bardziej wyjątkowe, że botwinka cudownie łączy się z sezamem, stąd też nie użyłam tylko samego sezamu, ale też przepysznej mąki sezamowej, którą Wam serdecznie polecam. Zapraszam – mięsiste roślinne burgery z botwinki i kaszy pęczak przed Wami :)

Drukuj

Burgery z botwinki i kaszy pęczak z sezamem

Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 104 kalorii, 5b, 15w, 3,5t, 1bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek botwinki z ładnymi buraczkami
  • 150 g kaszy pęczak
  • 50 g maki sezamowej
  • 50 g maki z ciecierzycy
  • 2 łyżki jasnego sezamu (ok. 20 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości i studzimy lub przelewamy zimną wodą i odstawiamy na dosłownie kilka minut.
  2. Botwinkę bardzo dokładnie płukamy (żeby pozbyć się ziemi, nie chcemy chrupania między zębami ;)). Buraczki kroimy w kostkę, łodyżki siekamy, liście odrywamy. Gotujemy ok. 4-5 minut, żeby zmiękła. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby lekko przestygła.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  4. Do miski blendera wrzucamy kaszę, botwinkę i obydwie mąki. Miksujemy blenderem do połączenia.
  5. Do masy dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy i sezam. Dokładnie mieszamy.
  6. W wilgotnych dłoniach formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery z wierzchu smarujemy olejem, co sprawi, że będą pięknie spieczone.
  7. Burgery pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Świetnie pasują jako zamiennik mięsnego kotleta w tradycyjnym burgerze, ale też pasują do kaszy lub ryżu. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close