Burgery z botwinki i kaszy pęczak z sezamem to jedne z najbardziej mięsistych roślinnych burgerów, które jadłam w życiu. Dodatkowo, dodatek mąki sezamowej i samego sezamu dodaje naprawdę fajnego orzechowego akcentu, który świetnie tutaj pasuje.
Kiedy dopiero zaczynałam uczyć się gotować roślinnie, nowe burgery powstawały u mnie średnio raz na tydzień. Przeszłam przez wiele smaków, przepisów, połączeń i pomysłów. Jednak, po tych wszystkich roślinnych kotletach, które powstały w mojej kuchni. A także wszystkich tych, które zjadłam w małym lokalu na warszawskiej Hożej w swoim czasie, mogę śmiało stwierdzić, że burgery botwinkowe to moje ulubione, takie jak na przykład te roślinne burgery.
Burgery z botwinki to najlepsze wege burgery
Botwinka sprawia, że burgery robią się pięknie mięsiste i mają też piękny kolor. Te burgery z botwinki i kaszy pęczak są tym bardziej wyjątkowe, że botwinka cudownie łączy się z sezamem. Stąd też nie użyłam tylko samego sezamu, ale też przepysznej mąki sezamowej, którą Wam serdecznie polecam.
Takie wegańskie burgery można podać standardowo w bułce. Z sosem koperkowym czy majonezem, ogórkiem i sałatą będą smakować cudownie. Można jednak je też zjeść w towarzystwie podsmażonej kaszy lub pieczonych ziemniaków. Albo po prostu jako przekąskę. W każdej wersji takie kotlety z botwinki będą smakować cudownie.
Zapraszam – mięsiste roślinne burgery botwinkowe z kaszą pęczak przed Wami :)
SKŁADNIKI
- 1 duży pęczek botwinki z ładnymi buraczkami
- 150 g kaszy pęczak
- 50 g maki sezamowej
- 50 g maki z ciecierzycy
- 2 łyżki jasnego sezamu (ok. 20 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę pęczak gotujemy do miękkości i studzimy lub przelewamy zimną wodą i odstawiamy na dosłownie kilka minut.
- Botwinkę bardzo dokładnie płukamy (żeby pozbyć się ziemi, nie chcemy chrupania między zębami ;)). Buraczki kroimy w kostkę, łodyżki siekamy, liście odrywamy. Gotujemy ok. 4-5 minut, żeby zmiękła. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby lekko przestygła.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do miski blendera wrzucamy kaszę, botwinkę i obydwie mąki. Miksujemy blenderem do połączenia.
- Do masy dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy i sezam. Dokładnie mieszamy.
- W wilgotnych dłoniach formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery z wierzchu smarujemy olejem, co sprawi, że będą pięknie spieczone.
- Burgery pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Świetnie pasują jako zamiennik mięsnego kotleta w tradycyjnym burgerze, ale też pasują do kaszy lub ryżu. Smacznego :)
2 komentarze
Kasza pęczak jest odmiana kaszy jęczmiennej, a więc zawiera gluten. Umieszczenie tego przepisu w kategorii bezglutenowe jest lekko ryzykowne…
Dziękuję bardzo za tą uwagę. Musiałam zaliczyć je do tej kategorii przez pomyłkę, już poprawiam.