Puszysty sernik bez cukru z truskawkami i czereśniami to przepyszny łatwy zdrowy sernik, który idealnie nada się na beztroski letni weekend. Mamy tutaj słodki spód na bazie migdałów i daktyli, puszystą, słodką sernikową masę i owoce dodające świeżości, lekkości i lekkiej słodyczy. Sama byłam pod wrażeniem, jak delikatny, smaczny i uzależniający wyszedł, a moi rodzice nawet nie poznali się, że jest bez cukru i zniknął w jedno popołudnie. Ja już wiem, że ten fit sernik zagości na stale w naszym letnim menu, tak jak rok temu czekoladowa krucha tarta sernikowa z truskawkami, ewentualnie z lekką modyfikacją owoców w zależności od sezonu – z malinami czy borówkami też będzie smakować cudownie. A tymczasem zostawiam Was z wersję dla niezdecydowanych, czyli zarówno z truskawkami, których nigdy nie mam dość, jak i z czereśniami, które uwielbiam w zapiekanej formie. Zapraszam – puszysty sernik bez cukru z truskawkami i czereśniami przed Wami :)
SKŁADNIKI
Spód:
- 200 g duszonych daktyli
- 150 g migdałów zmielonych (ja użyłam blendera)
Sernik:
- 800 g twarogu półtłustego zmielonego
- 4 jajka
- 1 dojrzały banan (ok. 120 g) rozgnieciony widelcem na papkę
- 4 łyżki syropu klonowego (ok. 50 ml)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)
Wierzch:
- 150 g czereśni
- 150 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy je do miski razem z 2-3 łyżkami wody. Miksujemy na gładką masę.
- Do daktyli dodajemy zmielone na proszek migdały. Mieszamy dokładnie łyżką.
- Masę przekładamy do tortownicy (o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) i wilgotnymi dłońmi lub łyżką rozsmarowujemy na płaski spód. Odstawiamy.
Wierzch:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przekładamy do dużej miski i miksujemy razem z twarogiem, bardzo dokładnie rozgniecionym bananem, syropem, ekstraktem i mąką.
- Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce sprawdzając czy są gotowe przechylając miskę (jeżeli nie będą się osuwały, są odpowiednio ubite ;)).
- Białka delikatnie mieszamy z masą twarogową. Całość przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem.
- Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na połówki, a czereśnie kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Owoce wykładamy równomiernie na wierzch sernika (tylko proszę nie rzucajcie ich z dużą siłą, bo się zatopią ;)).
- Cały sernik pieczemy ok. 1 godziny w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowy. Jeżeli zacznie się za bardzo przypiekać, warto nałożyć na wierzch arkusz papieru do pieczenia. Gdy sernik będzie gotowy, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki piekarnika studząc go przez pierwszą godzinę w ten sposób, a następnie wykładając na blat. Świetnie smakuje podgrzany, ale na zimno też. Smacznego :)