Słyszeliście kiedyś o potrawie forszmak lubelski? W mojej rodzinie ani na Kujawach o nim nie słyszałam, ale okazuje się, że to już takie ładnie zakorzenione polskie danie. Sama idea łączenia kiełbasy z mięsem wieprzowym brzmi ciężko, ale myślę, że warto przyrządzić taki klasyk chociaż raz. A jeżeli jednak okaże się zbyt wieprozwy to polecam użycie kiełbasy drobiowej i schabu. Wyjdzie taki forszmak lubelski wersja light ;) Ja próbowałam obydwóch wersji i w każdej forszmak zachwyca na swój sposób. I to dla mnie właśnie to największy urok gotowania – cały czas można nauczyć się czegoś nowego, poznać nowe smaki, dowiedzieć się co się lubi a co nie. A więc próbujmy, inspirujmy się i gotujmy. Forszmak lubelski musi pojawić się na pewno ;)
Forszmak lubelski
(3-4 porcje)
~ 400 g wieprzowiny (u mnie schab)
~ 150 g kiełbasy
~ 1 duża cebula
~ 2 czerwone papryki
~ 300 g pieczarek
~ 3-4 ogórki kiszone
~ 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
~ 500 ml bulionu warzywnego (z kostki da radę ;))
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki oleju
Schab kroimy w paski. Krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju (dosłownie 1/2 łyżeczki). Doprawimy solą, pieprzem i wykładamy na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni przekładamy do mięsa.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę w paskach i smażymy ok. 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso i kiełbasę. Smażymy 1-2 minutki i całość zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 30 minut). Co jakiś czas mieszamy, a w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody.
Po tym czasie wsypujemy paprykę słodką, a następnie dodajemy koncentrat oraz obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Mieszamy dokładnie. Jeżeli całość nie ma konsystencji sosu, dodajemy więcej przecieru. Podajemy z pieczywem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego :)
5 komentarzy
Takiej nazwy nigdy z tym daniem nie kojarzyłam. Nie wiem czemu ale słowo forszmak zawsze kojarzyło mi się z czymś z puszki. A tu takie zaskoczenie. :)
Moja babcia zawsze robi na Święta i wszystkim smakuje :)
Forszmak lubelski jest to rodzaj zupy-gulaszu. Jest to danie jednogarnkowe. Podawane w miseczkach (kokilkach, chlebie). Najczęściej z bułką. Nie podaje się tego z ziemniakami i itp.
Dziękuję za tą uwagę ;) W mojej rodzinie nie było tradycji robienia tego dania, a wpadłam na nie w Internecie i po prostu podałam tak jak miałam ochotę ;)
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.