Forszmak lubelski

Słyszeliście kiedyś o potrawie forszmak lubelski? W mojej rodzinie ani na Kujawach o nim nie słyszałam, ale okazuje się, że to już takie ładnie zakorzenione polskie danie. Sama idea łączenia kiełbasy z mięsem wieprzowym brzmi ciężko, ale myślę, że warto przyrządzić taki klasyk chociaż raz. A jeżeli jednak okaże się zbyt wieprozwy to polecam użycie kiełbasy drobiowej i schabu. Wyjdzie taki forszmak lubelski wersja light ;) Ja próbowałam obydwóch wersji i w każdej forszmak zachwyca na swój sposób. I to dla mnie właśnie to największy urok gotowania – cały czas można nauczyć się czegoś nowego, poznać nowe smaki, dowiedzieć się co się lubi a co nie.  A więc próbujmy, inspirujmy się i gotujmy. Forszmak lubelski musi pojawić się na pewno ;)

Forszmak lubelski

(3-4 porcje)

~ 400 g wieprzowiny (u mnie schab)
~ 150 g kiełbasy
~ 1 duża cebula
~ 2 czerwone papryki
~ 300 g pieczarek
~ 3-4 ogórki kiszone
~ 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
~ 500 ml bulionu warzywnego (z kostki da radę ;))
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki oleju

Schab kroimy w paski. Krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju (dosłownie 1/2 łyżeczki). Doprawimy solą, pieprzem i wykładamy na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni przekładamy do mięsa.

Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz paprykę w paskach i smażymy ok. 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso i kiełbasę. Smażymy 1-2 minutki i całość zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 30 minut).  Co jakiś czas mieszamy, a w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody.

Po tym czasie wsypujemy paprykę słodką, a następnie dodajemy koncentrat oraz obrane i pokrojone w kostkę ogórki. Mieszamy dokładnie. Jeżeli całość nie ma konsystencji sosu, dodajemy więcej przecieru. Podajemy z pieczywem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Forszmak lubelski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *