Jeżeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety albo po prostu macie ochotę na lekką odmianę, te placuszki są dla Was. Robi się je dość szybko, bo to właściwie tylko kwestia pokrojenia, wymieszania i usmażenia, a w smaku są wspaniałe. Warzywa świetnie komponują się z delikatną piersią z kurczaka i powstaje przepyszne danie. Podałam na kolację z sałatką z pomidorów, ale jak dla mnie pasują do każdej, a nawet do ziemniaków czy ryżu, więc to Wasz wybór, w jaki sposób je zaserwujecie. Dodam jeszcze, że są placuszki z kurczaka z pieczarkami są pyszne nawet na zimno i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach czy posiadówach ;)
Placuszki z kurczaka z pieczarkami
(10-12 sztuk)
~ 1 duża cebula
~ 1 czerwona papryka
~ 250 g pieczarek
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (300 g)
~ 2 łyżki kukurydzy z puszki
~ 2 jajka
~ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
~ sól, pieprz
~ przyprawa do kurczaka
Cebulę drobno siekamy, paprykę i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, a pieczarki ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z kukurydzą i wbijamy 2 jajka. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy. Smażymy z obu stron i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Uwielbiam takie placuszki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Zapowiada się bardzo smacznie – muszę takie przygotować!
Placuszki zawsze w cenie, a takich jeszcze nie robiłam. Fajny pomysł. Do wypróbowania.