Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami to idealnie śniadanie na lato.
Jogurtowe owsianki to zdecydowanie forma owsianek, które najczęściej u mnie goszczą latem. Jest tyle pysznych miękkich sezonowych owoców, że cudownie wykorzystać je jako ozdoba wierzchu i zarazem osłoda całości. Czasem wrzucam je po prostu na wierzch, a czasem robię z nich mus. Tak jak w przypadku owsianki z musem mango i borówkami.
Uwielbiam oczywiście też pieczone owsianki. Albo owsianki z lodówki jak owsianka na zimno z borówkami lub innymi owocami. Cudowne są też owsiankowe placki czy gofry. Jednak, miseczkowa wersja owsianki to zawsze będzie dla mnie królowa.
Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami na sezon truskawkowy

Dzisiaj mam dla Was też jedną z ostatnich propozycji na wykorzystanie tegorocznych truskawek. Polecam bowiem zrobić z nich przecudowny świeży mus truskawkowy. A potem tym pysznym musem polać wierzch naszej owsianki z jogurtem greckim. I żeby jeszcze było pyszniej podać obok borówki.
Taki domowy ekspresowy truskawkowy mus idealnie bowiem nadaje się do polania owsianki. Dodaje słodyczy, ale też świeżości, wilgotności i lekkiej kwaskowatości. Dodatkowo, truskawki i borówki to naprawdę udane połączenie, które warto włączyć do swojego letniego menu. Całość jest mocno owocowa, przyjemnie słodka i pyszna. Na pewno Wam zasmakuje :)

SKŁADNIKI
- 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
- 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo powiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g)
- 100 g truskawek
- 100 g borówek
- ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, a rano tylko podgrzewam ;)).
- W tym czasie robimy mus: truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem ew. dodając miód dla słodkości. Odstawiamy.
- Dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę.
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
- Całość przekładamy do miseczki.
- Polewamy musem, a obok układamy borówki. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

1 komentarz
Truskawki <3