Kolejny tydzień się zaczyna, więc bobowania ciąg dalszy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo świeży sezonowy obiad, który sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno – kasza jaglana z bobem, fasolką szparagową i fetą. Lekką pikanterię zapewniają tutaj suszone pomidory, a koperek przyjemnie orzeźwia i sprawia, że całość jest bardzo świeża. Dla mnie to idealne danie na lato – dużo warzyw, dużo świeżości i dużo pyszności. I zawiera moje dwa ulubione warzywa ostatnimi czasy, czyli bób i fasolkę szparagową. Mam nadzieję, że tego pierwszego jeszcze nie macie dosyć, bo w mojej głowie jest jeszcze wiele pomysłów, a w lodówce czeka kolejna paczka :> Więc zostawcie trochę chęci na więcej i zapraszam na pyszne, proste i piękne letnie danie – kasza jaglana z bobem, fasolką szparagową i fetą zaprasza do stołu :)
Kasza jaglana z bobem, fasolką szparagową i fetą
(2 porcje)
~ 100-150 g kaszy jaglanej
~ 1 cebula
~ 300 g bobu
~ 300 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (odcinamy końce)
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 100 g fety
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1/2 cytryny
~ sól, pieprz
~ szczypta ostrej papryki
~ 2-3 łyżki oliwy
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Bób gotujemy ok. 18-20 minut do miękkości. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy pokrojoną fasolkę. Odcedzamy, bób obieramy (jeżeli macie młody to nie trzeba – ja obrałam, żeby ładniej wyglądało ;)).
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy chwilkę. Dorzucamy kaszę jaglaną i w razie potrzeby troszkę wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy fasolkę, bób i posiekany koperek. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Mieszamy delikatnie i dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety. Mieszamy chwilkę na ogniu i wykładamy porcje na talerze. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy resztą fety. Podajemy, smacznego :)
1 komentarz
Intrygująca kompozycja ;) Kasza jaglana u mnie jest codziennie, ale na słodko ♥