Kotleciki siekane z kurczaka z cukinią wymyśliłam, gdy w mojej lodówce pojawił się nadmiar cukinii.
Normalnie nie mam z tym problemu. Prawie codziennie albo co drugi dzień część ląduje w moich ukochanych owsiankach. W lato jest to często jogurtowa owsianka z truskawkami i borówkami. A jesienią zdecydowanie pieczona owsianka z jabłkiem i cukinią.
Poza śniadaniami uwielbiam lubię udusić też przepyszny bigos z cukinii, który zaskakuje każdego fana tradycyjnego bigosu. Świetnie też sprawdza się po prostu pieczona cukinia w talarkach. Na szybko robię też często placki z cukinii i fety. Zresztą nie sposób chyba wymienić wszystkich sposobów na cukinię.
Jeżeli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji zapraszam do wpisu o tym jak jeść cukinię, albo po prostu to odwiedzenia sekcji z przepisami na cukinię na blogu. Jestem sama pod wrażeniem ile tam już zgromadziłam receptur na smaczne dania z cukinii.
A dzisiaj do tego arsenału dodaję kolejny przepis na cukinię. Świetnie się sprawdzi na wakacyjny obiad, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Kotleciki siekane z kurczaka z cukinią są do zrobienia w 15 minut

Te kotleciki siekane z cukinią są nie tylko smaczne, ale też dość szybkie do zrobienia. Samo przygotowanie, o ile nie robisz porcji dla wojska, jest dość szybkie i bezproblemowe. Jest tutaj zaledwie kilka składników. Jednak, jest to taka zgrana kompozycja smakowa, że ciężko jej nie pokochać od pierwszego kęsa.
Mamy tutaj kurczaka, cukinię, ser, świeże zioła i w zasadzie to tyle. Jednak, po upieczeniu tego wszystkiego razem powstają przepyszne delikatne kotleciki drobiowe, które zasmakują każdemu.
Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koperkiem i mizerią. Polecam również podać je z sosem tzatziki. Sos bardzo podobny do mizerii, ale dużo łatwiej będzie w nim maczało się kotleciki z cukinią i będą jeszcze smaczniejsze. Zapraszam, takie danie to idealny sezonowy fit obiad dla całej rodziny :)

SKŁADNIKI
- 250 g piersi kurczaka
- 150 g cukinii
- 60 g startego sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 20 g)
- 1 garść świeżego koperku posiekanego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki soli
- solidna szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Pierś z kurczaka drobno siekamy, przekładamy do dużej miski i odstawiamy
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy porządnie sok i wrzucamy do kurczaka.
- Do kurczaka i cukinii dodajemy resztę składników i porządnie mieszamy.
- Na dużą blaszkę nakładamy papier do pieczenia.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przekładamy na blaszkę tworząc kotleciki. Powinno wyjść ok. 10 sztuk.
- Pieczemy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy (najlepiej z ziemniaczkami i mizerią lub sosem tzatziki). Smacznego :)

1 komentarz
Dzięki za ten przepis! Wychodzą fajnie chrupiące i z super konsystencją w środku (odsączyć wode z cukinii jak w przepisie). Zdecydowanie 5/5, zostanie u mnie jako jeden z ulubionych sposobów na jedzenie kuraka.