fbpx

Fit placki z ricotty, czyli delikatne placuszki z ricotty bez cukru

by Kucharka w baletkach

Fit placki z ricotty to jedne z moich ulubionych placków. Ricotta to kiedyś był dla mnie kompletnie nieznany produkt. Dopiero Nigella w swoim programie „Nigella ekspresowo” przedstawiła mi ją tworząc z niej ricotta hotcakes. Nie pamiętam dokładnie, czego użyła do ich zrobienia, ale znając Nigellę na pewno efekt był pyszny, ale też bardzo nie fit ;)

Ja jednak proponuję równie smaczne, ale też fit placki z ricotty. Stawiam tutaj na minimalizm, więc mamy tylko cztery składniki. Zapewniam jednak, że nic więcej nie potrzeba, żeby placuszki z ricotty wyszły super delikatne i przepyszne.

Muszę powiedzieć, że ja uwielbiam je nawet bez specjalnego podania. Już same w sobie są pyszne, delikatne i mięciutkie. Natomiast podanie ich z ulubionymi owocami, syropem czy masłem orzechowym, to już naprawdę pełnia szczęścia.

Choć równie mocno uwielbiam wszelkie placki sernikowe na bazie twarogu lub kefiru, to te z ricotty są dla mnie wyjątkowe. Wynika to głównie z faktu, że placki z ricotty były moimi pierwszymi plackami na bazie jakiegokolwiek serka, bo Nigellę oglądałam w gimnazjum ;) Jednak, zostały ze mną już ponad 10 lat, więc muszą być pyszne ;)

Jeżeli jesteście przyzwyczajeni do słodkich placków, dodajcie do masy 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego. Ja jestem z tych mało słodyczowych, więc dla mnie wersja bez dosładzaczy jest już cudowna. Tym bardziej, że najczęściej podaję je z owocami lub pieczoną dynią hokkaido.

Same placuszki z ricotty można zrobić naprawdę w max. 15 minut. Mogą więc być cudownym śniadaniem na weekend, ale też w trakcie tygodnia. Są naprawdę ekspresowe, pyszne i delikatne. Zapraszam :)

Fit placki z ricotty, czyli delikatne placuszki z ricotty bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 2 (6-8 sztuk) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 308 kalorii 19b, 25w, 15t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 250 g ricotty
  • 50 g mąki pełnoziarnistej /kukurydzianej (mają wtedy ładny kolor ;))
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ricottę wrzucamy do miski. Dodajemy jajka i łączymy energicznie łyżką. 
  2. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Ponownie dokładnie mieszamy.
  3. Natłuszczamy lekko patelnię, a następnie porządnie ją rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień na średni i nakładamy placuszki łyżką. Smażymy z obu stron po 1-2 minuty.
  4. Układamy na talerzach. Podajemy z z ulubionymi owocami, syropem klonowym, masłem orzechowym czy nutellą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

cook and look 17 lipca 2013 - 09:00

Uwielbiam takie placuszki :)

Odpowiedz
Kasia 24 lipca 2013 - 17:25

Ale fajny przepis, szczególnie ostatnie zdanie :)))

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 26 kwietnia 2017 - 08:56

Dziś zrobiłam z resztek ricotty, także z połowy porcji jest ich wystarczająco :D Pyszne! U mnie akurat z bananem, bo borówki jeszcze za drogie ;p

Odpowiedz

Skomentuj

Close