Fit placki z ricotty to jedne z moich ulubionych placków. Ricotta to kiedyś był dla mnie kompletnie nieznany produkt. Dopiero Nigella w swoim programie „Nigella ekspresowo” przedstawiła mi ją tworząc z niej ricotta hotcakes. Nie pamiętam dokładnie, czego użyła do ich zrobienia, ale znając Nigellę na pewno efekt był pyszny, ale też bardzo nie fit ;)
Ja jednak proponuję równie smaczne, ale też fit placki z ricotty. Stawiam tutaj na minimalizm, więc mamy tylko cztery składniki. Zapewniam jednak, że nic więcej nie potrzeba, żeby placuszki z ricotty wyszły super delikatne i przepyszne.
Muszę powiedzieć, że ja uwielbiam je nawet bez specjalnego podania. Już same w sobie są pyszne, delikatne i mięciutkie. Natomiast podanie ich z ulubionymi owocami, syropem czy masłem orzechowym, to już naprawdę pełnia szczęścia.
Choć równie mocno uwielbiam wszelkie placki sernikowe na bazie twarogu lub kefiru, to te z ricotty są dla mnie wyjątkowe. Wynika to głównie z faktu, że placki z ricotty były moimi pierwszymi plackami na bazie jakiegokolwiek serka, bo Nigellę oglądałam w gimnazjum ;) Jednak, zostały ze mną już ponad 10 lat, więc muszą być pyszne ;)
Jeżeli jesteście przyzwyczajeni do słodkich placków, dodajcie do masy 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego. Ja jestem z tych mało słodyczowych, więc dla mnie wersja bez dosładzaczy jest już cudowna. Tym bardziej, że najczęściej podaję je z owocami lub pieczoną dynią hokkaido.
Same placuszki z ricotty można zrobić naprawdę w max. 15 minut. Mogą więc być cudownym śniadaniem na weekend, ale też w trakcie tygodnia. Są naprawdę ekspresowe, pyszne i delikatne. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 250 g ricotty
- 50 g mąki pełnoziarnistej /kukurydzianej (mają wtedy ładny kolor ;))
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ew. 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
PRZYGOTOWANIE
- Ricottę wrzucamy do miski. Dodajemy jajka i łączymy energicznie łyżką.
- Dodajemy mąkę, sodę i sól. Ponownie dokładnie mieszamy.
- Natłuszczamy lekko patelnię, a następnie porządnie ją rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień na średni i nakładamy placuszki łyżką. Smażymy z obu stron po 1-2 minuty.
- Układamy na talerzach. Podajemy z z ulubionymi owocami, syropem klonowym, masłem orzechowym czy nutellą. Smacznego :)
3 komentarze
Uwielbiam takie placuszki :)
Ale fajny przepis, szczególnie ostatnie zdanie :)))
Dziś zrobiłam z resztek ricotty, także z połowy porcji jest ich wystarczająco :D Pyszne! U mnie akurat z bananem, bo borówki jeszcze za drogie ;p