fbpx

Pieczone fit kotlety z soczewicy czerwonej – nie suche roślinne kotlety z soczewicy bez jajek

by Kucharka w baletkach

Pieczone fit kotlety z soczewicy czerwonej bez jajek to kolejna wegańska propozycja na obiad, przekąskę lub kolację. To właśnie od kotletów w bułce z warzywami, czyli burgerów jedzonych w Krowarzywa na studiach, zaczęła się moja wiara w wegańskie jedzenie. I zawsze najbardziej będą mi się z nim kojarzyły.

Obecnie dużo łatwiej nie jeść mięsa, jajek i sera. We wszystkich supermarketach można dostać roślinne zamienniki. Ja nie jestem ani pełnoprawną wegetarianką, ani tym bardziej weganką. Jednak ograniczam mięso i lubię próbować.

Przez moją kuchnię przewinęło się więc już wiele wegańskich produktów. Był wegański boczek od Bezmięsny, mięso mielone od Dobrej kalorii czy ostatnio gyros z białka grochu z Biedronki. Takie półprodukty jak najbardziej mi podpasowały. Jednak jeśli chodzi o kotlety to jedząc różne, zawsze dochodzę do wniosku, że takie domowe wegańskie kotlety są dużo smaczniejsze. I w wielu przypadkach dużo zdrowsze ;)



Na wiosnę najbardziej lubię kotlety z botwinki. Uwielbiam też te z kalafiora oraz wszystkie oparte na soczewicy. Wymyśliłam więc kolejne wykorzystując tym razem soczewicę czerwoną. Notabene tak ją przegotowałam, że nie potrzebowałam nawet blendera ;)

Pieczone fit kotlety z soczewicy najlepiej jak najwięcej!

Radzę więc uważać z gotowaniem i pilnowaniem czasu. Jednak również zachęcam do próbowania coś zrobić z nie do końca idealnym produktem zamiast wyrzucać go do kosza. Ja sądziłam, że już nic się nie da zrobić z rozgotowanej soczewicy, a kotlety roślinne na jej bazie wyszły naprawdę przecudowne.

Soczewica czerwona ma to do siebie, że jest delikatna w smaku i pasuje do słodkich warzyw typu marchewka, dynia czy bataty. Ja tutaj połączyłam ją z marchewką, która dodała kotletom nieco słodyczy. Dodatkowo wrzuciłam sporo suszonych ziół, paprykę wędzoną i czosnek, a to wszystko połączyło się w naprawdę pyszne fit kotlety.

Takie pieczone kotleciki z soczewicy można jeść jako przekąskę albo podać z ziemniakami lub ryżem, kaszą na obiad. Ja swoje podałam z kaszą bulgur ugotowaną i podsmażoną z brokułami i serem. Polecam zrobić też od razu większą porcję i zamrozić, a ułatwi to przygotowanie kilku obiadów czy kolacji.

Bardzo polecam. Pieczone kotleciki z soczewicy czerwonej zapraszają :)

Drukuj

Pieczone fit kotlety z soczewicy

Liczba porcji: 12 sztuk Czas przygotowania: Wartości odżywcze 90 kalorii, 5b, 13w, 1t (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • 40 g mąki z ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oliwy / oleju
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej slodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu (u mnie to było 12 minut). Odstawiamy i studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekaną w kosteczkę marchewkę.
  4. Do miski blendera wrzucamy soczewicę i blendujemy na gładką pastę. Dodajemy podsmażone warzywa i miksujemy blenderem krótko (nie musi być na jednolitą masę).
  5. Do masy dodajemy mąkę oraz przyprawy.
  6. Mokrą łyżką wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kotlety (na jedną sztukę ok. 1-2 łyżki masy).
  7. Pieczemy ok. 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Świetnie smakują z kaszą lub ryżem albo z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Aneta 5 kwietnia 2022 - 18:03

Ekstra! nigdy nie jadłam takich kotlecików. Z chęcią spróbuję.

Odpowiedz
Gosia 11 kwietnia 2022 - 09:44

Ta soczewica jest taka niedoceniana. Ja bardzo chętnie spróbuję.

Odpowiedz
Tanie Szamanie 11 kwietnia 2022 - 13:50

Dziękuję za pomysł! Nie jem mięsa, takie przepisy to więc zdecydowanie coś, co lubię :) Wiele osób nie docenia soczewicy, a ona oprócz walorów smakowych, ma również dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Często jest wykorzystywana w różnego rodzaju dietach, z tego właśnie powodu. Sporo białka i węglowodanów, ale obaw o skok insuliny brak.

Odpowiedz
Natalia 20 kwietnia 2022 - 08:44

Smakowicie wyglądają. Nie jestem, weganką ale z chęcią bym spróbowała

Odpowiedz

Skomentuj

Close