Placki szpinakowe z ricottą

Placki szpinakowe z ricottą powstały na pocieszenie, bo w głowie marzy się piękna złota jesień, a to co zgotowała nam pogoda przez ostatnie parę dni troszkę od tego niestety odbiega…Na mnie takie ponure dni, kiedy bezustannie pada i pada działają niesamowicie przygnębiająco i demotywująco. I dopiero ostatnio przekonałam się o tym, jak bardzo. Ale w końcu mamy weekend, więc trzeba robić fajne rzeczy. I właśnie jedną z takich fajnych rzeczy może być ugotowanie czegoś nowego, jak na przykład takich przepysznych zielonych placków, które są łatwe, szybkie i taaaaaakie dobre. Ostatnio dużo jadłam naleśników, więc żeby sobie trochę urozmaicić mój lunchbox postawiłam na placki szpinakowe z ricottą i okazały się cudowne. Smaczne, delikatne i szybkie, zapraszam :)

Placki szpinakowe z ricottą

(2 porcje)

~ 200 g ricotty
~ 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ 200 g szpinaku mrożonego
~ 2 jajka
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ sól, pieprz

Szpinak rozmrażamy (po prostu wyjmijcie go z zamrażalnika kilka godzin przed robieniem ;))
Do miski wrzucamy ricottę, żółtka, mąkę z proszkiem i szpinak. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Delikatnie mieszamy do połączenie. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z każdej strony po ok. 1 minuty. Podajemy z sałatką/tzatziki/surówkami czy jak macie ochotę. Smacznego :)

Drukuj



6 thoughts on “Placki szpinakowe z ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *