Pleśniak ze śliwkami i cynamonową pianką

I jak zwykle w weekend propozycja na coś słodkiego. Dzisiaj ze śliwkami. Na surowo średnio lubię śliwki i z reguły je omijam, ale w ciastach czy w crumble dają radę :D I bardzo pasują z cynamonem, co mnie nawet dodatkowo zachęca :> Pleśniaka chyba nie muszę zbytnio reklamować, bo chyba z nim jest tak, że albo się go kocha, ale się go nie lubi. Tym razem lekkie odstępstwo od klasyki, ale naprawdę bardzo smaczne i warte wypróbowania. Ciasto jest w całości z kakao, a pianka białkowa smakuje cynamonem. Ale w sumie to chyba już brzmi dość zachęcająco, prawda? :>

Pleśniak ze śliwkami i cynamonową pianką (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
~ 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 200 g masła lub margaryny
~ 2 łyżki cukru
~ 5 żółtek
~ 2 czubate łyżki kakao

Wszystko razem zagniatamy. 2/3 ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a resztę wkładamy do zamrażalnika. Podpiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Pianka:
~ 5 białek
~ 1 szklanka cukru
~ 1 łyżka cynamonu
~ 1 kg śliwek

Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec dodajemy porcjami cukier. Gdy już będzie gotowa dosypujemy cynamon i miksujemy jeszcze chwilkę.

Na podpieczonym spodzie układamy śliwki przekrojone w połówki lub ćwiartki (skórką do dołu). Rozsmarowujemy na nich piankę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Pleśniak ze śliwkami i cynamonową pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *