Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, w którym sos był ze słoika to obiad, który u nas w domu pojawiał się bardzo często. Wszystko szybko, łatwo, a my zmienialiśmy tylko sosy (raz chiński, raz meksykański, raz seczuański itd.), żeby się za szybko nie znudziło. Ale na szczęście to było dawno, a dzisiaj robimy sosy domowe. I to o niebo lepsze i o wiele zdrowsze! I chociaż przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu niż podgrzanie tego ze słoika, to smak wszystko rekompensuje i nie karmimy swojego ciała niepotrzebnymi konserwantami. Tym razem mam dla Was lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów i papryki z kurczakiem, oregano i bazylią. Tradycyjne połączenie, ale zaskakująco smaczne i aromatyczne, które smakuje jak słoikowy odpowiednik, ale jest o wiele zdrowsze :>  Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem zaprasza. Polecam serdecznie ;)

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem

~ 1 cebula
~ 300 g piersi kurczaka (1 większy pojedynczy filet)
~ 400 g pomidorów (ok. 3 sztuki)
~ 1 duża czerwona papryka
~ 2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka bazylii
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżka przyprawy do kurczaka
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy
~ 100-150 g ryżu (basmati/zwykły/brązowy)

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą kurczaka. Gdy będzie już dobrze przesmażony dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok. 5-7 minut). Dodajemy przecier, 4-5 łyżek wody oraz zioła. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *