Wegańskie pęczotto z tofu i szpinakiem

Jeszcze przed studiami rzadko zdarzało mi się jadać wegańskie obiady, ale odkąd odwiedziłam Krowarzywa i poznałam moc roślinnej kuchni, pojawiają się w mojej kuchni coraz częściej. I właśnie dzisiaj mam dla Was przecudowny pomysł na szybki, łatwy i pyszny wegański obiad – wegańskie pęczotto z tofu i szpinakiem przed Wami.  Mamy tutaj kaszę pęczak uduszoną w bulionie z papryką, szpinakiem i tofu z nutką sosu sojowego. Całe wegańskie pęczotto z tofu  szpinakiem jest doprawione solidnie przyprawą curry, dzięki czemu zyskało piękny kolor i orientalny charakter. Wegańskie pęczotto z tofu i szpinakiem idealnie nada się na szybki zdrowy obiad bez mięsa i nabiału, więc bardzo polecam :-)

Wegańskie pęczotto z tofu i szpinakiem

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 150 g kaszy pęczak
~ 2 duże czerwone papryki
~ 250-300 g świeżego szpinaku
~ 300 g tofu naturalnego
~ 2 szklanki bulionu warzywnego
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej lub ostrej wedle gustu ;))
~ sól, pieprz

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Po ok. 1-2 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w kostkę tofu. Całość polewamy sosem sojowym i smażymy ok. 2-3 minuty.

Wsypujemy kaszę, smażymy ok. 1 minutkę i wlewamy bulion. Dusimy na średnim ogniu ok. 7 minut. Dodajemy liście szpinaku i mieszamy (w razie potrzeby dolewamy wodę). Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze ok. 15 minut.

Gdy kasza wchłonie już cały bulion, doprawiamy solą pieprzem, curry i papryką. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *