fbpx

Sałatka jarzynowa z dietetycznym majonezem

by Kucharka w baletkach

O „majonezie” z serka wiejskiego i jajka słyszałam już dawno, ale dopiero w okolicach Wielkanocy tchnęło mnie, że muszę w końcu go zrobić. Początkowo myślałam właśnie o wielkanocnym śniadaniu, ale stwierdziłam jednak, że bez sensu „wydziwiać” (jakby to powiedzieli moi domownicy ;p) i trzymać się tradycji. Ale święta mnie dodatkowo jeszcze natchnęły, a tradycyjna sałatka jarzynowa podsunęła mi pomysł na pierwsze wykorzystanie takiego majonezu. I muszę powiedzieć, że sałatka jarzynowa z dietetycznym majonezem to był strzał w dziesiątkę! Moim zdaniem wersja sałatki z tym „majonezem” smakuje jak oryginał, a do tego jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. I ten majonez jest naprawdę light, a nie tylko udaje kryjąc w sobie tony cukru i konserwantów. A dowodem na wspaniały smak, jaki daje może być fakt, że w przeciągu kilku dni sałatka jarzynowa z dietetycznym majonezem pojawiła się u mnie już dwukrotnie i nie mogę się doczekać, kiedy zrobię ponownie. Polecam serdecznie :)

Sałatka jarzynowa z dietetycznym majonezem

~ 1/2 kg marchewki
~ 400 g pietruszki
~ 1 mały seler
~ 1 mała cebula
~ 2 duże ogórki kiszone
~ 1/2 jabłka (ok. 100 g)
~ 1/2 puszki groszku konserwowego
~ 1 serek wiejski (200 g)
~ 1 jajko (ugotowane na twardo)
~ sok z 1/2 cytryny
~ 1/2 łyżeczki musztardy
~ sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy drobno. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i odciskamy sok. Jabłko obieramy i kroimy drobno, a groszek konserwowy odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy.

Serek wiejski miksujemy z ugotowanym jajkiem. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na kilka godzin, żeby się przegryzło. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ervisha 18 kwietnia 2015 - 14:17

Słyszałam o taki majonezie :) Ja kiedyś używałam jogurt a teraz ostatnio tylko musztardę.. Tylko teraz trafiłam na niesmaczną – sarepska z Prymatu.. W ogóle nie jest ostra :( Muszę dokupić chilli i sobie dodać ;P

Odpowiedz
Ervisha 19 kwietnia 2015 - 06:36

Nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć ;) Być może kiedyś upiekę chleb na zakwasie ale nie teraz… kiedyś robiłam zakwas ale mi nie wyszedł i się zniechęciłam…. :( Na razie na zmianę z chlebem domowym jem chlebek 7 ziaren z Biedronki… Jest pyszny i nie udałoby mi się takiego upiec :( Jadłaś? ;)

A ja do sałatki muszę mieć ostrą musztardę :)

Odpowiedz
Gosia Szulc 19 kwietnia 2015 - 12:21

ale fajny pomysł na alternatywę do majonezu :) będzie testowane!

Odpowiedz
Ania S 19 kwietnia 2015 - 13:44

Ja do sałatki dodaję zawsze majonez, ale w bardzo małej ilości bo za zanim nie przepadam :) I w moim domu receptura na sałatkę jarzynową jest inna, bo na ok. 4 marchewki daje się ok. 12 jajek i w sumie to ciekawi mnie smak takiej mniej jajecznej… :P No i musztardy nigdy nie dodawaliśmy…

Odpowiedz
Ervisha 19 kwietnia 2015 - 15:04

To jesteś nieliczna która się nim zachwyca.. Mój tato na mnie krzyczy ze piekę głece a i tak zawsze z jeszcze ciepłego odkraja przylepkę

Kupiłaś pieczywo z odpieku? To nic dziwnego – ono czerstwieje następnego dnia… ten chlebek co kupiłam to jest zapaczkowany i nawet niedawno wrzucałam na bloga jego recenzję :)

Sarepska ogień??? Z Prymatu to w ogóle nie jest ostra a to rosyjska to ogień i teraz oddam wujkowi.. dla mnie do sałatek za ostra więc mi nie potrzebna – z kolei ta sarepska za słaba… heh i weź tu znajdź dobrą ;P A Ty z jakiej firmy kupujesz?

Co do tatara to na razie nie zdradze :) Przepis pojawi się na blogu ;)

Odpowiedz
Gabriela Borowiec 20 kwietnia 2015 - 08:23

bardzo fajny pomysł na majonez :) takiego jeszcze nie znałam :) pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

Close