Sałatka Meksykański Król Imprezy

Tą sałatkę zobaczyłam pierwszy raz już kilka miesięcy temu i od tego czasu cały czas za mną chodziła. Czekałam tylko na jakąś specjalną okazję, żeby ją zrobić. Sama jej idea i składniki uznałam za lekko szalone, ale efekt wizualny i chęć eksperymentowania skłoniły mnie w końcu do jej zrobienia. I choć nadal z lekkim uśmieszkiem nazywam ją sałatką, bo raczej zawsze wiązałam to słowo z jakąś lekkością i delikatnością, a ta oto jest tego kompletnym zaprzeceniem, to niech już będzie, że ta „sałatka” jest naprawdę niesamowita. Prezentuje się królewsko na stole i każdemu smakuje. Bardzo polecam, bo jest królem zarówno w wyglądzie, jak i w szybkości zjadania przez gości :D

Sałatka Meksykański Król Imprezy

  
~ 1 główka sałaty lodowej
~ 3 duże pomidory
~ 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
~ 300 g pieczarek
~ 1 duża cebula
~ 1 puszka kukurydzy
~ 2 łyżki jogurtu naturalnego
~ 2 łyżki majonezu
~ 3 łyżki ketchupu
~ 1 łyżka musztardy
~ 70 g sera żółtego
~ kilkanaście nachosów
~ 1 łyżka koncentratu pomidorowego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju

 Sałatę rwiemy na liście, myjemy, osuszamy i wrzucamy na dno salaterki. Pomidory kroimy w kostkę (miąższ lepiej odstawić) i wsypujemy równomiernie na sałatę. Mięso przyprawiamy i smażymy. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Wykładamy równomiernie na pomidory. 
Następnie siekamy cebulę i pieczarki. Smażymy na oleju. Doprawiamy i wykładamy równomiernie na mięso. Następnie wykładamy kukurydzę (jeśli lubicie możecie również dodać warstwę fasoli czerwonej z puszki, ale my wolimy bez ;))
W miseczce łączymy jogurt, majonez, ketchup i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na kukurydzę.
Przed samym podaniem wierzch sypiemy startym serem i układamy koronę z chipsów (jeśli chcecie można również na ser wysypać kilka pokruszonych nachosów ;)). Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Sałatka Meksykański Król Imprezy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *