Pęczotto z kurczakiem i warzywami

Ostatnio postanowiłam poznać trochę nowych smaków i poeksperymentować z kaszami, które dotąd trochę pomijałam w kuchni. I to był duży błąd. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami kasze są wręcz wspaniałe. Każda ma swój unikatowy, ciekawy smak i każda jest na swój sposób wyjątkowa. Tylko trzeba je w odpowiedni sposób przyrządzić. Ja sama szukałam jakiś inspiracji po zakupie pęczaku, który jadłam pierwszy raz dopiero w poprzednim tygodniu. Już w momencie, kiedy zobaczyłam nazwę „pęczotto” wiedziałam, że na pewno to danie trafi na mój talerz i powstało pęczotto z kurczakiem i warzywami. Risotto uwielbiam, a niby-risotto z kaszy brzmiało naprawdę ciekawie :> Pęczotto z kurczakiem i warzywami jest naprawdę wyśmienite i absolutnie musicie tego spróbować!

Pęczotto z kurczakiem i warzywami

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 3 czerwone papryki
~ 500 g cukinii
~ 1 łyżka oliwy
~ 150 g kaszy pęczak
~ 1 duży plaster sera (ok. 25 g)
~ 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (z kostki może być ;))
~ 2 łyżka śmietany (jogurtu)
~ sól, pieprz
~ przyprawa do kurczaka

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Smażymy, aż kurczak będzie gotowy. Wrzucamy kaszę i chwileczkę smażymy. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

W połowie (po ok. 10 minutach) dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Mieszamy i dalej dusimy. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Gdy już pęczak wchłonie bulion, a warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt/śmietany oraz pokrojony drobno ser. Mieszamy dobrze, żeby ser się rozpuścił. Solimy i pieprzymy. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj


7 thoughts on “Pęczotto z kurczakiem i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *