Tarta jaglana z brokułami i mozzarellą – łatwa, zdrowa i przepyszna

Tarta jaglana z brokułami i mozzarellą powstała dzięki uprzejmości znajomych rolników mojego taty, który przywieźli nam 5 kg świeżo zebranych brokułów. Więc nie dość, że już pewnie jestem troszkę pomarańczowa od nadmiaru dyni (co zresztą można zauważyć po przepisach, które pojawiały się ostatnio na blogu jak chociażby leniwe dyniowe albo gofry bananowo-dyniowe, od których jestem już chyba uzależniona ;p ), to w tym tygodniu jeszcze się zazielenię od brokułów. Brokuły i sery to dość znany duet, więc siłą rzeczy tarta jaglana z brokułami i mozzarellą jest pyszna i chyba nawet niespecjalnie muszę do tego nikogo przekonywać (brokuły, gałka muszkatołowa i cudownie ciągnący się ser mozzarellą? <3). To co jest w niej natomiast wyjątkowe to samo ciasto, które w tym przypadku robimy z kaszy jaglanej. Ja takie już kilka razy pokazywałam na blogu i pojawia się u mnie zdecydowanie częściej niż tradycyjne, bo nie trzeba przy nim brudzić rąk, wychodzi mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, jest bardziej sycące i naprawdę smaczne! Ale jeżeli wolicie możecie taką tartę z brokułami i mozzarellą zrobić z tradycyjnym kruchym ciastem albo twarogowym, które kiedyś robiłam non-stop. W każdej wersji tarta będzie super :-)

Tarta jaglana z brokułami i mozzarellą

(tortownica o średnicy 22 cm)

Tarta:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki pełnoziarnistej lub gryczanej
~ 1 jajko
~ solidna szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Kaszę miksujemy blenderem z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy na spodzie i bokach tworząc tartę.

Nie przejmujcie się, że będzie kleista i nie będzie można jej idealnie wygładzić, taka to już masa. Po upieczeniu wszystko będzie już pięknie :)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Nadzienie:
~ 300 g brokułów
~ 150 g jogurtu greckiego lub typu skyr
~ 1 jajko
~ sól, pieprz
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ 125 g sera mozzarella (bardzo dokładnie odcisnąć z zalewy!)

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku, żeby zrobiły się półtwarde. Dokładnie osuszamy.

W miseczce dokładnie łączymy jogurt z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Na dno podpieczonej tarty wykładamy równomiernie brokuły Polewamy jogurtem z jajkiem. Posypujemy pokrojonym w plasterki lub startym serem i pieczemy dodatkowe 15 minut. Wyjmujemy. Odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *