Tofurniczki, czyli placki z tofu

Jeżeli nie jesteście przekonani do tofu albo jeszcze nigdy go nie próbowaliście, musicie absolutnie zrobić te placki z tofu. To był właściwie mój drugi raz z tym serkiem, na pierwszy ogień poszedł burger z tofu, który był absolutnie fantastyczny i tylko zachęcił mnie do tofu-ekperymentowania. Przeglądając różne pomysły w Internecie natknęłam się właśnie na tofurniczki, czyli placki z tofu i ta niezwykle sympatyczna nazwa przesądziła sprawę. I od pierwszego kęsa już wiedziałam, że kocham tofu. Brakuje mi nawet słów, żeby opisać ich niezwykły i oryginalny smak. Istna rozkosz dla podniebienia. Absolutny mus do zrobienia!
Ja podałam na wytrawnie z sałatką z pomidorów, papryki i dressingu jogurtowo-majonezowego, ale w wersji na słodko z owocami i dżemem też można. Ale moje serducho głównie podbiły te na wytrawnie <3

Tofurniczki, czyli placki z tofu

(2 porcje)

~ 300 g tofu naturalnego
~ 1 jajko
~ 2 łyżki mąki (pełnoziarnistej)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ przyprawa warzywna (typu vegeta), pieprz
~ szczypiorek

Serek rozdrabniamy widelcem. Mieszamy dokładnie z mąką, proszkiem i jajkiem. Doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko ładnie i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy na wytrawnie lub na słodko wg upodobań. Ja podałam z sałatką (1 opakowanie mieszanki sałat, 2 pomidory, 0,5 papryki czerwonej 1 łyżka jogurtu, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz ;)) Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Tofurniczki, czyli placki z tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *