fbpx

Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałów

by Kucharka w baletkach

Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałów to ulubiony mazurek w moim rodzinnym domu.

Jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy i naprawdę słodziutki. Dodatkowo, cała słodycz pochodzi tutaj z daktyli, które w połączeniu z masłem orzechowym i prażonymi płatkami migdałów tworzą coś wspaniałego.

Szczerze powiedziawszy, nigdy raczej nie planuję zdrowych wypieków na święta. W kwestii ciast trzymam się raczej tradycyjnych smaków, bo moja rodzina jest bardzo wyczulona na tym punkcie. Muszą być więc ciasta znane i lubiane, jak na przykład babka piaskowa czy tradycyjny sernik.

Mazurki pojawiły się u nas kilka lat temu. Jednak, choć niezbyt tradycyjne, bo zazwyczaj robiłam mazurek jogurtowy z białą czekoladą lub słodko-słony mazurek z czekoladą i orzechami. Czasem dorzucałam oczywiście nowy mazurek dla odświeżenia wielkanocnych wypieków, ale zawsze były to tradycyjne ciasta z cukrem.

Wegański mazurek orzechowy nie tylko dla wegan

Jednak, w mojej głowie narodził się pomysł na mazurek bez cukru i musiałam go zrobić. Zaczęłam od skromnej porcji i cały zniknął w 5 godzin. Myślę, że to wystarczająca rekomendacja, bo moja rodzina naprawdę za bardzo się nie przejmuje czy zdrowe czy niezdrowe czy z cukrem czy bez, ma być smaczne.

A ten mazurek to po prostu magia!

Mamy tutaj intensywną nutkę masła orzechowego, kruchutki spód, słodki daktylowy karmel i prażone płatki migdałowe. Same dobroci w jednym cieście. Polecam więc od razu zrobić podwójną porcję ;)

Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałowym to mazurek, który od teraz zagości u nas w stałym menu. Zapraszam serdecznie, zdrowych wypieków nigdy za dość. Więc taki nadprogramowy mazurek na pewno nie zaszkodzi. I życzę oczywiście wesołych spokojnych świąt w gronie rodzinnym!

Wegański mazurek orzechowy z daktylami

Drukuj
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 140 kalorii 4B, 14W, 7T na porcję
Ocena 5.0/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g masła orzechowego gładkiego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 100 g daktyli suszonych
  • 2 łyżki masła orzechowego gładkiego (ok. 50 g)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych (ok. 30 g)

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło orzechowy mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem.
  3. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
  4. Wrzucamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na płaski placek w kształcie elipsy z lekko grubszymi bokami.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku  ok. 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:

  1. Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i trzymamy na średnim ogniu mieszając, aby się ładnie zarumieniły (nie przesadzajcie z siłą ognia, bo mogą się wtedy przypalić ;)). Gdy zrobią się lekko brązowe zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  2. Daktyle wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dokładnie odlewamy wodę i odciskamy.
  3. Daktyle miksujemy blenderem z masłem orzechowym na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na wierzch podpieczonego spodu.
  4. Posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki (żeby kruche ciasto lekko zmiękło). Smacznego :)

coś na dokładkę?

9 komentarzy

Ervisha 31 marca 2018 - 05:19

Mazurek genialnie wygląda :) Ja wczoraj mimo uprzedzeń i sprzeciwów Mamy upiekłam wegańską babkę cytrynowo-kakaową plus kilka babeczek i teraz moi rodzice są nimi zachwyceni… jeszcze nie próbowali bo wczoraj Wielki Piątek a babka czeka na Wielkanoc ale chwalili wygląd, aromat :) No i proszę – udany wypiek nie musi mieć w sobie produkty odzwierzęce :) Twój mazurek z pewnością również by ich zachwycił ;)

Chciałabym złożyć Tobie serdeczne i szczere życzenia spokojnych, radosnych, ciepłych Świąt pełnych miłości :) A lany poniedziałek? Nie wiem, czy byś chciala aby był lany – niech będzie Twój wymarzony tak jak całe Święte :*

Odpowiedz
Maja 31 marca 2018 - 05:43

jejciu! wygląda idealnie! :)
Zapraszam do mnie :)

Odpowiedz
Natalia 31 marca 2018 - 16:34

Nie lubię mazurków, ale ten kusi :D Wesołego Alleluja!

Odpowiedz
Ania-Fabryka Pomysłów 4 kwietnia 2018 - 05:02

wspaniale wyszedł Ci ten mazurek :) ja w tym roku robiłam czekoladowego na spodzie orzechowym :)

Odpowiedz
Zuzia 13 kwietnia 2022 - 21:12

Hej:) Czy orientujesz się ile może poleżeć taki mazurek? Czy u Was leży zawsze tylko 5 godzin? ;) Bo chciałam zrobić z wyprzedzeniem i się zastanawiam czy poleży parę dni…

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 14 kwietnia 2022 - 08:32

Zależy ile innych mazurków na stole ;) Ale spokojnie może poleżeć dłużej – nie w lodówce myślę, że 2 dni spokojnie, w lodówce nawet do 5. Można też zamrozić :)

Odpowiedz
Anna 2 maja 2022 - 16:33

Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Trochę zmodyfikowałam przepis, używając mąki pełnoziarnistej orkiszowej i dwa razy więcej daktyli do masy. Reszta bez zmian. Samo ciasto jest bardzo dobre, planuję zrobić z niego ciasteczka. Bardzo dziękuję.

Odpowiedz
Ola 18 kwietnia 2025 - 08:54

Ten Mazurek to sztos ❤️, przepyszny, Matko prawie sama zjadłam całego a jeszcze nie ma świąt🤣. Życzę Tobie i całej rodzince, zdrowych, miłych i smacznych Świąt , smacznie to widzę , że będzie bo super gotujesz i pieczesz 🩷💕

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 kwietnia 2025 - 12:12

Haha u mnie też tak było w jednym roku, więc teraz najczęściej piekę go na ostatnią chwilę 😅 ale cieszę się bardzo, że smakuje, moja mama i ja też go uwielbiamy ❤️ dziękuję bardzo i Tobie też życzę wesołych spokojnych świąt i pysznych (mam nadzieję, że może z kolejną porcją tego mazurka 😁)

Odpowiedz

Skomentuj

Close