Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałów to ulubiony mazurek w moim rodzinnym domu.
Jest nie tylko przepyszny, ale również zdrowy i naprawdę słodziutki. Dodatkowo, cała słodycz pochodzi tutaj z daktyli, które w połączeniu z masłem orzechowym i prażonymi płatkami migdałów tworzą coś wspaniałego.
Szczerze powiedziawszy, nigdy raczej nie planuję zdrowych wypieków na święta. W kwestii ciast trzymam się raczej tradycyjnych smaków, bo moja rodzina jest bardzo wyczulona na tym punkcie. Muszą być więc ciasta znane i lubiane, jak na przykład babka piaskowa czy tradycyjny sernik.
Mazurki pojawiły się u nas kilka lat temu. Jednak, choć niezbyt tradycyjne, bo zazwyczaj robiłam mazurek jogurtowy z białą czekoladą lub słodko-słony mazurek z czekoladą i orzechami. Czasem dorzucałam oczywiście nowy mazurek dla odświeżenia wielkanocnych wypieków, ale zawsze były to tradycyjne ciasta z cukrem.
Wegański mazurek orzechowy nie tylko dla wegan

Jednak, w mojej głowie narodził się pomysł na mazurek bez cukru i musiałam go zrobić. Zaczęłam od skromnej porcji i cały zniknął w 5 godzin. Myślę, że to wystarczająca rekomendacja, bo moja rodzina naprawdę za bardzo się nie przejmuje czy zdrowe czy niezdrowe czy z cukrem czy bez, ma być smaczne.
A ten mazurek to po prostu magia!
Mamy tutaj intensywną nutkę masła orzechowego, kruchutki spód, słodki daktylowy karmel i prażone płatki migdałowe. Same dobroci w jednym cieście. Polecam więc od razu zrobić podwójną porcję ;)
Wegański mazurek orzechowy z daktylami i płatkami migdałowym to mazurek, który od teraz zagości u nas w stałym menu. Zapraszam serdecznie, zdrowych wypieków nigdy za dość. Więc taki nadprogramowy mazurek na pewno nie zaszkodzi. I życzę oczywiście wesołych spokojnych świąt w gronie rodzinnym!

SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g masła orzechowego gładkiego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wierzch:
- 100 g daktyli suszonych
- 2 łyżki masła orzechowego gładkiego (ok. 50 g)
- 2-3 łyżki płatków migdałowych (ok. 30 g)
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło orzechowy mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem.
- Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
- Wrzucamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na płaski placek w kształcie elipsy z lekko grubszymi bokami.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i trzymamy na średnim ogniu mieszając, aby się ładnie zarumieniły (nie przesadzajcie z siłą ognia, bo mogą się wtedy przypalić ;)). Gdy zrobią się lekko brązowe zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
- Daktyle wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dokładnie odlewamy wodę i odciskamy.
- Daktyle miksujemy blenderem z masłem orzechowym na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na wierzch podpieczonego spodu.
- Posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki (żeby kruche ciasto lekko zmiękło). Smacznego :)

9 komentarzy
Mazurek genialnie wygląda :) Ja wczoraj mimo uprzedzeń i sprzeciwów Mamy upiekłam wegańską babkę cytrynowo-kakaową plus kilka babeczek i teraz moi rodzice są nimi zachwyceni… jeszcze nie próbowali bo wczoraj Wielki Piątek a babka czeka na Wielkanoc ale chwalili wygląd, aromat :) No i proszę – udany wypiek nie musi mieć w sobie produkty odzwierzęce :) Twój mazurek z pewnością również by ich zachwycił ;)
Chciałabym złożyć Tobie serdeczne i szczere życzenia spokojnych, radosnych, ciepłych Świąt pełnych miłości :) A lany poniedziałek? Nie wiem, czy byś chciala aby był lany – niech będzie Twój wymarzony tak jak całe Święte :*
jejciu! wygląda idealnie! :)
Zapraszam do mnie :)
Nie lubię mazurków, ale ten kusi :D Wesołego Alleluja!
wspaniale wyszedł Ci ten mazurek :) ja w tym roku robiłam czekoladowego na spodzie orzechowym :)
Hej:) Czy orientujesz się ile może poleżeć taki mazurek? Czy u Was leży zawsze tylko 5 godzin? ;) Bo chciałam zrobić z wyprzedzeniem i się zastanawiam czy poleży parę dni…
Zależy ile innych mazurków na stole ;) Ale spokojnie może poleżeć dłużej – nie w lodówce myślę, że 2 dni spokojnie, w lodówce nawet do 5. Można też zamrozić :)
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Trochę zmodyfikowałam przepis, używając mąki pełnoziarnistej orkiszowej i dwa razy więcej daktyli do masy. Reszta bez zmian. Samo ciasto jest bardzo dobre, planuję zrobić z niego ciasteczka. Bardzo dziękuję.
Ten Mazurek to sztos ❤️, przepyszny, Matko prawie sama zjadłam całego a jeszcze nie ma świąt🤣. Życzę Tobie i całej rodzince, zdrowych, miłych i smacznych Świąt , smacznie to widzę , że będzie bo super gotujesz i pieczesz 🩷💕
Haha u mnie też tak było w jednym roku, więc teraz najczęściej piekę go na ostatnią chwilę 😅 ale cieszę się bardzo, że smakuje, moja mama i ja też go uwielbiamy ❤️ dziękuję bardzo i Tobie też życzę wesołych spokojnych świąt i pysznych (mam nadzieję, że może z kolejną porcją tego mazurka 😁)