Wegańskie ciasto dyniowe fit z kremem nerkowców to ciasto, które pokochacie. Jest mięciutkie, puszyste, korzenne, przyjemnie słodkie. A dodatkowo krem z nerkowców na wierzchu dodaje małą maślaną nutkę i lekką kremowość.
Przyznam szczerze, że ten sezon dyniowy nie zaczął się dla mnie najlepiej. Zaczęłam go chora nie mając za bardzo na nic siły. Potem potrzebowałam troszkę czasu na zebranie sił. A kiedy już zebrałam siły, czekałam, aż najdzie mnie wena kulinarna.
W spokoju ducha jednak trzymał mnie fakt, że na blogu już jest naprawdę pokaźna reprezentacja ciast dyniowych. Jest już jedno przekładane fit ciasto dyniowe z kremem z twarożku. Mamy też dyniowy chlebek bananowy z kremem śmietankowym. Czekoladoholicy mogą zrobić brownie z musem z pieczonej dyni. Albo przygotować przecudowne korzenne ciasto daktylowe z kremem dyniowym.
Jak widać więc – jest z czego wybierać ;)
Wegańskie ciasto dyniowe fit z kremem z nerkowców – idealne wegańskie ciasto dyniowe
Brakowało mi jednak troszkę więcej opcji wegańskich. Postanowiłam więc upiec idealne wegańskie ciasto dyniowe. I oczywiście nie mogło zabraknąć w nim maślanej nuty od nerkowców.
Inspiracją dla mnie było fit ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców. Pamiętam, że rozdałam je najbliższym, nie weganom ;), i każdy je wychwalał pod niebiosa. Nie dość, że samo ciasto było pyszne, to nerkowce na wierzchu to już pewny krok w stronę sukcesu ;)
Starałam się więc powtórzyć sukces wegańskiego ciasta marchewkowego. I upiekłam to zdrowe ciasto dyniowe bez cukru i bez jajek. Wyszło zgodnie z planem – samo ciasto jest fajnie dyniowe, przyjemnie słodkie, mięciutkie, sprężyste i pyszne. Krem z nerkowców dodaje nieco delikatności i maślanej nuty. Dla mnie takie ciasto to coś cudownego.
Bardzo polecam na weekend i nie tylko – przepyszne fit ciasto z dyni w wersji wegańskiej przed Wami :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 270 g puree dyniowego z dyni hokkaido (z ok. 300 g surowej dyni upieczonej i zmiksowanej na puree),
- 75 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka roślinnego (ok. 200 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki kasztanowej (ok. 165 g)
- 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 150 g erytrolu /ksylitolu (w ostateczności cukru brązowego ;))
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Krem z nerkowców:
- 100 g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- Puree z dyni, olej i mleko umieszczamy w dużej misce i miksujemy blenderem do połączenia.
- W osobnej misce łączymy mąki, erytrol lub ksylitol, sodę, proszek, cynamon i sól. Następnie łączymy łyżką z mokrymi składnikami.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
- Pieczemy ok. 50-60 minut sprawdzając patyczkiem czy się już przepiekło. Wyjmujemy i studzimy.
Krem z nerkowców:
- Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).
- Po tym czasie i kiedy ciasto już wystygło, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem. Wykładamy równomiernie na wierzch ciasta.
- Całe ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby krem ładnie zgęstniał. Przed podaniem posypujemy cynamonem. Smacznego :)
2 komentarze
Czym można zastąpić mąkę kasztanową? Kokosowa/ sojowa/ gryczana/ jaglana?… Akurat kasztanowej nie mam :(
Z wymienionych najlepiej jaglaną :) Można by też użyć migdałowej lub ryżowej. Jednak, fajnie też zrobić nawet kiedyś wersję z kasztanową, bo naprawdę ma fajny smaczek :)