Choć moje śniadania to zdecydowanie przewaga owsianek, a szczególnie latem, kiedy można zrobić sobie przecudowne owsianki jogurtowe z musem truskawkowym albo owsianki z nektarynkami i borówkami, to w weekend muszą pojawić się też placki lub pancakes. Kiedy jestem na weekend w domu moja mama zawsze zamawia sobie na sobotę tradycyjne amerykańskie puszyste pancakes, które jemy z borówkami i syropem klonowym, a dzisiaj mam dla Was bardziej fit wegańskie pancakes bananowe z brzoskwiniami. Opierałam się na tradycyjnych przepisie na wegańskie pancakes bananowe, które już są na blogu jakiś czas, ale połączenie banana i brzoskwini jest tak cudowne, że musiałam poświęcić mu osobny wpis. Już same placki są fajnie słodkie dzięki dodatkowi dojrzałych bananów, ale brzoskwinie jeszcze podkreślają ten efekt i dodają nieco świeżości i orzeźwienia. I są naprawdę szybkie i łatwe, więc można je też spokojnie zrobić na zdrowy deser, kiedy nic nie macie w lodówce, a ochota na słodkie jest albo na szybkie śniadanie oczywiście ;-) Zapraszam – wegańskie pancakes bananowe z brzoskwiniami przed Wami :-)
Wegańskie pancakes bananowe z brzoskwiniami
(2-3 porcje)
~ 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1 dojrzały banan (ok. 120 g miąższu)
~ 3/4 szklanki mleka sojowego (ok. 150 ml)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 2-3 brzoskwinie
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Dolewamy mleko i ok. 1/4 szklanki wody. Mieszamy dokładnie trzepaczką.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody ;)).
Brzoskwinie kroimy w połówki, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Łyżką nakładamy porcje ciasta (ok. 1-2 łyżki na placek), przyklejamy plasterki brzoskwini i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony ok. 1-2 minuty.
Podajemy z owocami, jogurtem, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :)
1 komentarz
wyglądaja pysznie :D brzoskwinie muszą tu świetnie pasować! :)