fbpx

Wegańskie zielone curry z bobem – pikantne, łatwe i pyszne

by Kucharka w baletkach

Na blogu pokazywałam Wam już różne sezonowe letnie wersje curry. Właśnie w lato mam najbardziej na nie ochotę, bo fasolka szparagowa, cukinia bób czy groszek cukrowy cudownie do nich pasują – curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym czy curry z ciecierzycy i cukinii to naprawdę przepyszne potrawy, których trzeba spróbować w lato. A dzisiaj mam dla Was kolejną przepyszną propozycje – wegańskie zielone curry z bobem, które trzeba zrobić jak najszybciej, bo z początkiem sierpnia bób już niestety się kończy. Do tego curry będziecie potrzebować zielonej pasty curry i listki kaffiru, bo bez nich niestety nie uda się uzyskać charakterystycznego smaku curry, a obydwa produkty przydadzą się na więcej potraw, więc warto się zaopatrzyć ;-) A wegańskie curry z bobem jest naprawdę przepyszne, idealnie pikantne i zaskakująco lekkie. Idealne danie na lato :)

Wegańskie zielone curry z bobem

(2-3 porcje)

~ 3 cebulki dymki
~ 500 g bobu
~ 1 marchewka
~ 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
~ 4 listki kaffiru
~ 1 łyżka zielonej pasty curry (ok. 40-50 g)
~ 1-2 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
~ do podania: limonka, świeża kolendra lub szczypiorek i ryż / kasza / makaron ryżowy

Bób obieramy i podgotowujemy 3-4 minuty, aż zrobi się al dente. Odstawiamy.

Na oleju kokosowym podsmażamy posiekane cebulki. Dodajemy pastę curry, mieszamy, smażymy 1 minutę i dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki, a następnie na połówki lub ćwiartki marchewkę i bób.

Dorzucamy liście kaffiru i wlewamy mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżki wody. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Podajemy z połówkami limonki, makaronem ryżowym, ryżem lub kaszą posypane kolendrą lub szczypiorkiem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close