fbpx

Kuskus perłowy z botwinką i kurczakiem

by Kucharka w baletkach

Nadszedł weekend i jak zapowiedziałam – będzie sezonowo, a słodko po weekendzie, żeby sobie tydzień umilić :> Tym razem chciałabym zaprosić Was na sezonową botwinkę, z której absolutnym musem sezonowym jest oczywiście chłodnik (który notabene dzisiaj cudownie pasuje <3), ale też warto sobie z botwinką pokombinować. A ostatnio też kupiłam dość ciekawy produkt – mhammas, który jest inaczej nazywany kuskusem perłowym. A przekopując internety natrafiłam też na jego inną nazwę kuskusu perłowego – moghrabieh. Obydwie brzmią egzotycznie i zachęcają do eksperymentów :> Na pierwszy rzut poszło bardzo klasycznie z kurczakiem, botwinką i pieczarkami – kuskus perłowy z botwinką i kurczakiem przed Wami. Ale drugie podejście będzie już typowo tureckie i wegetariańskie, a zobaczycie je na blogu w następnym tygodniu :> A tymczasem zapraszam na bardzo oryginalne, a jednocześnie niezwykle smaczne i łatwe danie z soczystym kurczakiem, delikatną botwiną, kuskusem perłowym i ciągnącym się serem. Idealny obiad na weekend – szybko, zdrowo, smacznie i można iść się wygrzewać w słoneczku. Kuskus perłowy z botwinką i kurczakiem zaprasza :>

Kuskus perłowy z botwinką i kurczakiem

(2 porcje)

~ 100-150 g kuskusu perłowego
~ 1 duża cebula
~ 1/2 małej piersi z kurczaka (ok. 150-200 g)
~ 1 duży pęczek botwinki (3 łodygi)
~ 300 g pieczarek
~ 2 duże plastry sera żółtego (ok. 60 g)
~ 1 łyżeczka tymianku
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Kuskus gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Wrzucamy do przesmażonej cebuli i smażymy razem, aż mięso dojdzie. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 1-2 minuty i dorzucamy posiekaną botwinkę (liście i łodyżki koniecznie, a buraczki wedle gustu ;)). Smażymy wszystko razem ok. 5 minut, aż botwinka zmięknie. Dodajemy ugotowany kuskus i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę ser i mieszamy. Trzymamy na ogniu, aż ser się roztopi i podajemy. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ania S 14 maja 2017 - 07:49

Robiłam podobne dania w zeszłym roku, ale bez mięsa. Botwinka do wielu dan pasuje idealnie ;)

Odpowiedz
La grande e la piccola cuoca 15 maja 2017 - 15:49

Uwielbiam botwinkę, połączenie z kuskusem i kurczakiem brzmi przepysznie :)))

Odpowiedz

Skomentuj

Close