fbpx

Ekspresowe ciasto bez miksera, czyli jogurtowe ciasto z owocami lata i kruszonką

by Kucharka w baletkach

Ekspresowe ciasto bez miksera, czyli ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to ciasto, na które przepis powinien znać każdy.

W moim rodzinnym domu ciasta na weekend wręcz tradycja. Kiedy odwiedzam rodziców albo mamy większe spotkanie rodzinne, zazwyczaj robię je ja. Jesienią najczęściej pojawiaja się krucha szarlotka, kiedy wpadają moi bracia zawsze jest pleśniak z wiśniami albo wuzetka, a latem najbardziej ceni się ciasta z owocami. Czasem są to serniki czy torty, ale najczęściej ucierane ciasta z owocami.

Ostatnio właśnie miałam pod ręką piękny koszyk nektarynek, więc postanowiłam zrobić z nich użytek. A że miałam plany i mało czasu na pieczenie, postawiłam na maksimum prostoty. Musiało więc być ekspresowo i bez miksera.

Ekspresowe ciasto bez miksera to idealny przepis dla niezapowiedzianych gości

To ciasto robi się dosłownie w 15 minut, a resztę robi za nas piekarnik. Można je zrobić więc przed wyjściem, a kiedy się piecze można na spokojnie się przygotować.

Można je również szybko ukręcić w kuchni, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Choć chwilkę będą musieli poczekać, to dla kawałka ciepłego świeżego ciasta z kruszonką myślę, że jak najbardziej warto.

To ciasto jogurtowe jest nie tylko szybkie, ale również naprawdę przepyszne. Jest puszyste, idealnie słodkie, mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Do pełni szczęścia można je podać z gałką lodów waniliowych i wtedy to będzie jak deser marzenie.

Do tego ciasta użyłam nektarynek. Jednak, można oczywiście użyć też innych owoców. Świetnie wypadną tutaj borówki, maliny, brzoskwinie czy nawet jabłka. Ja uwielbiam tutaj również połączenie malin i borówek.

Mam nadzieję, że to łatwe jogurtowe ciasto przypadnie również Tobie do gustu. U mnie pojawia się bardzo często w lato i bardzo kojarzy mi się z wakacjami. Zresztą, w trakcie upałów, nie ma co stać długo w kuchni, a takie ekspresowe ciasto jest świetnym rozwiązaniem. Polecam :)

Ekspresowe ciasto bez miksera

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 312 kalorii 6B, 40W, 15T na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego (polecam firmy Zott)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny
  • 2-3 nektarynki / 300 g malin / 300 g borówek

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru białego lub brązowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Do jednej miski wrzucamy mąkę, cukier, sodę i mieszamy, a do drugiej jogurt, jajka, olej, mleko i również dokładnie mieszamy.
  3. Zawartości obydwóch misek łączymy i mieszamy trzepaczką do pozbycia się grudek.
  4. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.

Kruszonka:

  1. Mąkę mieszamy z masłem jak na zacierki. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Nie musi być super dokładnie, bo chyba każdy uwielbia grube kawałki kruszonki? ;)
  2. Kruszonkę wysypujemy na wierzchu ciasta.
  3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut, aż kruszonką się lekko zarumieni.
  4. Wyjmujemy i studzimy albo odstawiamy choć na 5-10 minut i podajemy. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close