Spaghetti z cukinii z łososiem powstało trochę na przekór.
Zawsze wydawało mi się niezwykle czaso- i pracochłonnym daniem. Potem jednak zaczęłam je regularnie robić i zupełnie zmieniłam zdanie. Jeżeli nie robicie porcji dla wojska to pokrojenie cukinii w paseczki naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Spokojnie można zrobić takie spaghetti dla 2-3 osób w mniej niż 15 minut!
Dzisiaj mam dla Was jeden z moich najbardziej udanych cukiniowych eksperymentów – spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem.
Spaghetti z cukinii z łososiem jest nie tylko dietetyczne, ale też super pyszne

Robiąc je nie spodziewałam się, że efekt będzie, aż taki przecudowny. Jednak, to spaghetti z cukinii jest nieziemsko pyszne. Łosoś świetnie pasuje do kremowego awokado i wyrazistego parmezanu, a delikatna cukinia lekko łagodzi całość. Dla mnie to spaghetti z cukinii idealne!
Zresztą to spaghetti zainspirowało mnie do wegańskiego odpowiednika. Stąd powstało przepyszne fit spaghetti z cukinii z klopsikami z tofu. Sama nie wiem, które lepsze ;)
Zapewniam jednak, że obydwie wersje można zrobić w mniej niż 15 minut. Myślę więc, że to idealna propozycja na dzisiejszą kolację. Nie dość, że taka pyszna, to wygląda przepięknie. Warto czasem rozpieścić się w ten sposób i zaserwować sobie danie wyglądające niczym z najlepszej restauracji. Zapraszam, spaghetti z cukinii na pewno Wam zasmakuje ;)

SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
- 100 g łososia wędzonego
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 dużego awokado (ok. 100 g miąższu)
- 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 40 g)
- 1 łyżka sosu sojowego
- solidna szczypta czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię kroimy na cienkie długie paski (można zrobić to ostrym nożem, specjalnym nożem do julienne lub maszynką do julienne).
- Łososia i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni (nie trzeba natłuszczać, bo łosoś jest już dość tłusty - moim zdaniem lepiej podlać w razie potrzeby 2-3 łyżkami wody, ale jeśli chcecie troszkę natłuścić to droga wolna ;)). Smażymy 3-4 minuty, aż papryka zmięknie.
- Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Trzymamy na ogniu ok. 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie.
- Dodajemy rozgniecione awokado, starty parmezan oraz doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy, aż parmezan się roztopi.
- Zdejmujemy z ognia i nakładamy porcje na talerze. Smacznego :)

3 komentarze
Kolorowo :)
Jeszcze takiego nie widziałam. Nawet nie słyszałam. Jestem ciekawa smaku
Bardzo polecam – połączenie cukinii z łososiem i parmezanem smakuje super :)