Spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem

Spaghetti z cukinii zawsze wydawało mi się niezwykle czaso- i pracochłonnym daniem, ale potem zaczęłam je regularnie robić i zupełnie zmieniłam zdanie. Jeżeli nie robicie porcji dla wojska to pokrojenie cukinii w paseczki naprawdę nie zajmuje dużo czasu i spokojnie można zrobić spaghetti dla 2-3 osób w mniej niż 15 minut! A dzisiaj mam dla Was jeden z moich najbardziej udanych cukiniowych eksperymentów – spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem. Robiąc je nie spodziewałam się, że efekt będzie, aż taki przecudowny, ale to spaghetti z cukinii jest nieziemsko pyszne. Łosoś świetnie pasuje do kremowego awokado i wyrazistego parmezanu, a delikatna cukinia lekko łagodzi całość. Dla mnie to spaghetti z cukinii idealne <3 A że naprawdę można zrobić je w mniej niż 15 minut to myślę, że to idealna propozycja na dzisiejszą kolację. Nie dość, że taka pyszna to wygląda przepięknie, a warto czasem rozpieścić się w ten sposób i zaserwować sobie danie wyglądające niczym z najlepszej restauracji. Zapraszam, spaghetti z cukinii na pewno Wam zasmakuje ;-)

Spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem

 

(2 porcje)

~ 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
~ 100 g łososia wędzonego 
~ 1 duża czerwona papryka
~ 1/2 dużego awokado (ok. 100 g miąższu)
~ 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 40 g)
~ 1 łyżka sosu sojowego
~ solidna szczypta czarnego pieprzu

Cukinie kroimy na cienkie długie paski (można zrobić to ostrym nożem, specjalnym nożem do julienne lub maszynką do julienne). 

Łososia i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni (nie trzeba natłuszczać, bo łosoś jest już dość tłusty – moim zdaniem lepiej podlać w razie potrzeby 2-3 łyżkami wody, ale jeśli chcecie troszkę natłuścić to droga wolna ;-)). Smażymy 3-4 minuty, aż papryka zmięknie (stąd drobna kosteczka – żeby było szybciej ;-)). Następnie dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. trzymamy na ogniu ok. 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie. Dodajemy rozgniecione awokado, starty parmezan oraz doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy, aż parmezan się roztopi. Zdejmujemy z ognia i nakładamy porcje na talerze. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *