fbpx

Spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem

by Kucharka w baletkach

Spaghetti z cukinii zawsze wydawało mi się niezwykle czaso- i pracochłonnym daniem. Potem jednak zaczęłam je regularnie robić i zupełnie zmieniłam zdanie. Jeżeli nie robicie porcji dla wojska to pokrojenie cukinii w paseczki naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Spokojnie można zrobić takie spaghetti dla 2-3 osób w mniej niż 15 minut!

Dzisiaj mam dla Was jeden z moich najbardziej udanych cukiniowych eksperymentów – spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem. Robiąc je nie spodziewałam się, że efekt będzie, aż taki przecudowny, ale to spaghetti z cukinii jest nieziemsko pyszne. Łosoś świetnie pasuje do kremowego awokado i wyrazistego parmezanu, a delikatna cukinia lekko łagodzi całość. Dla mnie to spaghetti z cukinii idealne!

Zapewniam, że naprawdę można zrobić je w mniej niż 15 minut to myślę, że to idealna propozycja na dzisiejszą kolację. Nie dość, że taka pyszna, to wygląda przepięknie. warto czasem rozpieścić się w ten sposób i zaserwować sobie danie wyglądające niczym z najlepszej restauracji. Zapraszam, spaghetti z cukinii na pewno Wam zasmakuje ;-)

Spaghetti z cukinii z łososiem, awokado i parmezanem

(2 porcje)

  • 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 dużego awokado (ok. 100 g miąższu)
  • 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 40 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • solidna szczypta czarnego pieprzu

1.Cukinię kroimy na cienkie długie paski (można zrobić to ostrym nożem, specjalnym nożem do julienne lub maszynką do julienne). 

2. Łososia i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni (nie trzeba natłuszczać, bo łosoś jest już dość tłusty – moim zdaniem lepiej podlać w razie potrzeby 2-3 łyżkami wody, ale jeśli chcecie troszkę natłuścić to droga wolna ;-)). Smażymy 3-4 minuty, aż papryka zmięknie (stąd drobna kosteczka – żeby było szybciej ;-)).

3. Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Trzymamy na ogniu ok. 3-4 minuty, aż cukinia zmięknie.

4. Dodajemy rozgniecione awokado, starty parmezan oraz doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy, aż parmezan się roztopi.

5. Zdejmujemy z ognia i nakładamy porcje na talerze. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 6 września 2019 - 12:11

Kolorowo :)

Odpowiedz
Asia 11 sierpnia 2020 - 19:51

Jeszcze takiego nie widziałam. Nawet nie słyszałam. Jestem ciekawa smaku

Odpowiedz
pinkyyy 12 sierpnia 2020 - 13:28

Bardzo polecam – połączenie cukinii z łososiem i parmezanem smakuje super :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close