Dynia faszerowana kaszą jaglaną to nie tylko przepiękne, ale również przepyszne danie.
Dynię kocham chyba w każdej postaci, ale zapiekana dynia faszerowana to coś wyjątkowego. Nie pojawia się u mnie bardzo często, bo jednak jest troszkę czasochłonna. Jednak, nadziewam wszystkie rodzaje dyni, zazwyczaj na wytrawnie, ale na słodko też się zdarza.
Na blogu można już bowiem znaleźć propozycję na dynię piżmową faszerowaną kaszą pęczak, kurczakiem i szpinakiem. Jest też przepis na wegetariańską dynię faszerowaną ryżem z biała fasolą. A ze słodkich propozycji polecałam już owsiankę zapiekaną w dyni hokkaido.
Dzisiaj do tego zestawu dochodzi dynia makaronowa, z którą bardzo polubiłam się w tym roku.
Dynia faszerowana kaszą jaglaną jest czasochłonna, ale bardzo łatwa
Dynia makaronowa to wyjątkowy rodzaj dyni. Jej miąższ po upieczeniu bowiem rozwarstwia się na cienkie niteczki. To sprawia, że jedząc taką dynię naprawdę ma się wrażenie, że to taki dyniowy zamiennik makaronu. Dodatkowo, smak takiej dyni jest bardzo delikatny, więc nie dominuje nad potrawą i można kombinować.
Ja tym razem proponuję nafaszerowanie tej dyni kremową kaszą jaglaną z sosem pomidorowym i mozzarellą na wierzchu. Dość oklepane połączenie, ale zawsze smaczne. I bardzo w duchu comfort food. A tego chyba każdy z nas potrzebuje jesienią ;)
Przygotowanie dania wymaga troszkę czasu. Jednak, większość to samo pieczenie w piekarniku. Mam nadzieję więc, że spróbujecie i się troszkę rozpieścicie. Odrobina ciepła, kremowości i ciągnącego się sera to rzeczy, których nie warto sobie odmawiać w sezonie jesienno-zimowym ;)
SKŁADNIKI
- 1/2 dużej dyni makaronowej lub 1 mniejsza sztuka (ok. 800 g)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g sera ricotta lub gęstego jogurtu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 125 g sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki płatków chili (można pominąć ;))
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Z połówki dyni makaronowej wydrążamy pestki. Kroimy ją na 2 równe części. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut.
- W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną do miękkości (ok. 15 minut, uważając, żeby jej nie rozgotować).
- Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę passaty pomidorowej, zioła i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż kasza się ugotuje.
- Na patelnię dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy ricottę. Mieszamy dokładnie.
- Połówki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym i faszerujemy przygotowaną kaszą (jeżeli się nie zmieści układamy ją, jakby kasza "wylewała" się z dyni).
- Wierzch dyni polewamy passatą pomidorową wylewając ją tak, żeby pokryło się też dno naczynia. Tak przygotowane dyni zapiekamy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Następnie wysypujemy na wierzchu szczypiorek i układamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy dodatkowe 5-7 minut, aż ser się roztopi. Podajemy. Smacznego :)