Farinata, czyli włoski placek z mąki z ciecierzycy to jeden z moich ukochanych przepisów z mąką z ciecierzycą. Korzystam z niego zdecydowanie częściej niż rzadkiej, a mąkę z ciecierzycy dokupuję już regularnie ;)
Sama farinata wywodzi się z Ligurii. Jej najpopularniejsza wersja to wersja bez niczego, ale czasem dodaje się do niej oliwki lub cebulę. I ta przepyszna farinata zainspirowała wegańskich kucharzy do stworzenia wegańskiej wersji frittaty, którą tradycyjnie przygotowuje się z jajek.
Sama frittata też wywodzi się z Włoszech i zwana jest po prostu włoskim omletem. Wegańska wersja bazuje właśnie na mące z ciecierzycy i na płatkach drożdżowych. Nie ma takiej puszystej struktury jak tradycyjna frittata, ale wciąż jest bardzo pyszna i równie łatwa do przygotowania.
Moja wegańska pieczona frittata z botwinką i papryką to niezwykle łatwy i pyszny pomysł na obiad. Świetnie nada się zarówno dla osób na diecie roślinnej, jak i dla mięsożerców. Ja już niejednokrotnie serowałam mojemu lubemu taką fritattę (jak ta frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami) i nie słyszałam narzekań ;)
Dzisiejsza wersja roślinnej frittaty zawiera botwinkę, która naprawdę świetnie komponuje się z lekkim orzechowym posmakiem mąki z ciecierzycy. Dodatkowo, papryka dodaje lekkiej słodyczy i leciutkiej chrupkości. Bardzo polecam i zapraszam – roślinna pieczona frittata naładowała botwinką przed Wami :)
SKŁADNIKI
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 300 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2,5 łyżki oliwy
- 1 pęczek botwinki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę, 2 łyżki oliwy i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
- Botwinkę bardzo dokładnie myjemy. Buraczki kroimy w kosteczkę, łodyżki siekamy, a liście lekko rwiemy, jeśli są duże.
- Na reszcie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy posiekaną paprykę w kosteczkę i botwinkę. Doprawiamy gałką. Smażymy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut.
- Do masy z ciecierzycy dodajemy warzywa. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :)
1 komentarz
Szczerze? Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem. Wygląda na bardzo apetyczny!