Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to ciasto, które jest dla mnie kwintensecją lata.
U mnie w domu drożdżówki z owocami nie cieszyły się wielką popularnością. Chociaż próbowałyśmy z mamą kilka razy zachęcić naszych chłopaków do drożdżowych wypieków, to nigdy to nie przeszło. A wiadomo, że drożdżówka jest najlepsza w dzień jedzenia. Więc i my nawet nie miałyśmy ochotę dojadać następnego. Okazało się jednak, że już ciasta ucierane z owocami i kruszonką to już zupełnie inna historia. I te znikają dosłownie w kilka godzin.
Dla mnie takie proste ciasta to dowód, że prostota to prawdziwa moc. Wystarczy użyć prawdziwego masła do ciasta, dodać jedno żółtko więcej dla pięknego koloru i posypać całość grubymi kawałkami kruszonki, żeby każdy kawałek smakował absolutnie nieziemsko.
Często takie ciasta znikają jeszcze ciepłe i stara przestroga babć, że rozboli żołądek, jeszcze się u nas nie sprawdziła ;)
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką idealne dla niezapowiedzianych gości i na piknik
To ciasto z rabarbarem i kruszonką to tak naprawdę świetna podstawa do innych ciast. Jest łatwe, szybkie i bardzo modyfikowalne jeśli chodzi o owoce. Można upiec takie szybkie ciasto z truskawkami, malinami, jagodami czy brzoskwiniami. I w każdej wersji będzie pyszne. Jednak, przy naprawdę słodkich owocach, można ograniczyć troszkę ilość cukru w cieście do 75 g i w kruszonce do 60 g. Niby mała rzecz, a sprawi, że całość nie będzie przesłodzona.
Takie proste ciasto z kruszonką i owocami świetnie też smakuje z lodami waniliowymi. Ten kto choć raz upiekł crumble z owocami, jak na przykład maliny i borówki pod kruszonką czy crumble z jabłkami, ten wie, że kruszonka z lodami bardzo się lubi. Warto więc podgrzać lekko grube kawałki ciasta i podać je na wierzchu z dużą gałką roztapiajacych się lodów waniliowych tworzących sos i sprawiających, że całość to prawdziwa letnia uczta.
Polecam też tutaj za bardzo nie kombinować ze składnikami. Najlepsze ciasto wyjdzie z prawdziwym masłem, mąką pszenną i cukrem. Choć kusi, żeby to ciasto uzdrowić, to efekt nie będzie ten sam. Jeśli bardzo chcesz je uzdrowić, polecałabym raczej zastąpienie cukru erytrolem lub ksylitolem w cieście głównym, ale nie w kruszonce. Kruszonka bez cukru jest smaczna, ale to jednak nie to samo.
Dodatkowo, jeśli chcesz uzyskać lekko karmelową nutkę, możesz zastąpić biały cukier w kruszonce cukrem brązowym. Będzie idealnie pasował do rabarbaru. Nie przedłużając, zapraszam na szybkie i łatwe ciasto z owocami i kruszonką. Jestem pewna, że sprawdzi się w każdym domu.
SKŁADNIKI
- 2 łodygi rabarbaru
Ciasto:
- 80 g prawdziwego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g pitnego jogurtu naturalnego (u mnie skyr)
Kruszonka:
- 40 g prawdziwego masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Rabarbar obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło ucieramy w mikserze z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy krótko do połączenia.
- Ciasto przekładamy do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie rabarbar.
Kruszonka:
- Mąkę i masło umieszczamy w misce i mieszamy jak ciasto na zacierki (najpierw można łyżką, a potem już dłońmi).
- Dosypujemy cukier i ponownie mieszamy tworząc grudki.
- Kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta.
- Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, a patyczek suchy po sprawdzeniu. Wyjmujemy, studzimy i podajemy. Smacznego :)