fbpx

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką, czyli idealne maślane ciasto na lato

by Kucharka w baletkach

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to ciasto, które jest dla mnie kwintensecją lata.

U mnie w domu drożdżówki z owocami nie cieszyły się wielką popularnością. Chociaż próbowałyśmy z mamą kilka razy zachęcić naszych chłopaków do drożdżowych wypieków, to nigdy to nie przeszło. A wiadomo, że drożdżówka jest najlepsza w dzień jedzenia. Więc i my nawet nie miałyśmy ochotę dojadać następnego. Okazało się jednak, że już ciasta ucierane z owocami i kruszonką to już zupełnie inna historia. I te znikają dosłownie w kilka godzin.

Dla mnie takie proste ciasta to dowód, że prostota to prawdziwa moc. Wystarczy użyć prawdziwego masła do ciasta, dodać jedno żółtko więcej dla pięknego koloru i posypać całość grubymi kawałkami kruszonki, żeby każdy kawałek smakował absolutnie nieziemsko.

Często takie ciasta znikają jeszcze ciepłe i stara przestroga babć, że rozboli żołądek, jeszcze się u nas nie sprawdziła ;)

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką idealne dla niezapowiedzianych gości i na piknik

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką kawałek w dłoni

To ciasto z rabarbarem i kruszonką to tak naprawdę świetna podstawa do innych ciast. Jest łatwe, szybkie i bardzo modyfikowalne jeśli chodzi o owoce. Można upiec takie szybkie ciasto z truskawkami, malinami, jagodami czy brzoskwiniami. I w każdej wersji będzie pyszne. Jednak, przy naprawdę słodkich owocach, można ograniczyć troszkę ilość cukru w cieście do 75 g i w kruszonce do 60 g. Niby mała rzecz, a sprawi, że całość nie będzie przesłodzona.

Takie proste ciasto z kruszonką i owocami świetnie też smakuje z lodami waniliowymi. Ten kto choć raz upiekł crumble z owocami, jak na przykład maliny i borówki pod kruszonką czy crumble z jabłkami, ten wie, że kruszonka z lodami bardzo się lubi. Warto więc podgrzać lekko grube kawałki ciasta i podać je na wierzchu z dużą gałką roztapiajacych się lodów waniliowych tworzących sos i sprawiających, że całość to prawdziwa letnia uczta.

Polecam też tutaj za bardzo nie kombinować ze składnikami. Najlepsze ciasto wyjdzie z prawdziwym masłem, mąką pszenną i cukrem. Choć kusi, żeby to ciasto uzdrowić, to efekt nie będzie ten sam. Jeśli bardzo chcesz je uzdrowić, polecałabym raczej zastąpienie cukru erytrolem lub ksylitolem w cieście głównym, ale nie w kruszonce. Kruszonka bez cukru jest smaczna, ale to jednak nie to samo.

Dodatkowo, jeśli chcesz uzyskać lekko karmelową nutkę, możesz zastąpić biały cukier w kruszonce cukrem brązowym. Będzie idealnie pasował do rabarbaru. Nie przedłużając, zapraszam na szybkie i łatwe ciasto z owocami i kruszonką. Jestem pewna, że sprawdzi się w każdym domu.

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Drukuj
Liczba porcji: 10 (keksowka 22x11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 250 kalorii 4 g białka, 33 g węglowodanów, 12 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 2 łodygi rabarbaru

Ciasto:

  • 80 g prawdziwego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g pitnego jogurtu naturalnego (u mnie skyr)

Kruszonka:

  • 40 g prawdziwego masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Ciasto:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło ucieramy w mikserze z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy krótko do połączenia.
  3. Ciasto przekładamy do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie rabarbar.

Kruszonka:

  1. Mąkę i masło umieszczamy w misce i mieszamy jak ciasto na zacierki (najpierw można łyżką, a potem już dłońmi).
  2. Dosypujemy cukier i ponownie mieszamy tworząc grudki.
  3. Kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta.
  4. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, a patyczek suchy po sprawdzeniu. Wyjmujemy, studzimy i podajemy. Smacznego :)

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką w przekroju

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close