fbpx

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem, czyli ekspresowy pomysł na obiad

by Kucharka w baletkach

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem to ekspresowy pomysł na wegetariański łatwy obiad.

Kiedyś wydawało mi się, że nie przepadam za kluskami. W moim rodzinnym domu kluski, jak kopytka, podawało się tylko do bigosu. Mama za to często robiła kluski leniwe, które ja zdecydowanie wolę jeść na śniadanie. Na blogu zresztą można znaleźć przepis na owsiane kluski, a nawet kluski dyniowe.

Dopiero wracając rok temu z gór, zatrzymaliśmy się na jedzenie w małej miejscowości, która pizzą i kebabem stała, ale w której udało nam się również znaleźć pseudo-włoską knajpę, oczywiście z pizzą i gyrosem, ale też z makaronami wszelkiej maści.

Nie spodziewałam się wiele po gnocchi w pomidorowym sosie z chili i serem. Jednak, było to tak kojące, mięciutkie i smaczne danie, że pokochałam wtedy gnocchi. A ponieważ było to gnocchi z paczki z popularnego dyskontu, bardzo łatwo było mi zacząć domowe wersje jeszcze lepsze, większe i tańsze.

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem idealne na ekspresowy obiad i obiad na piątek

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem w miseczce

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem to lekka odskocznia od wersji gnocchi w pomidorowym sosie, od którego jestem uzależniona. Tym bardziej, kiedy mam upieczoną dynię, która świetnie wpasowuje się do pomidorowo-serowych klimatów.

Samo połączenie grzybów i sera z gnocchi nie jest specjalnie odkrywcze i można je znaleźć w wielu restauracjach serwujących gnocchi. Jednak, w domowych warunkach można sobie zaserwować prawdziwą wersję na bogato bez skąpienia na składnikach. I taką wersję na bogato znajdziesz ponizej.

Jeżeli masz czas to możesz spróbować zrobić domowe gnocchi. Ja sama jeszcze nie dorobiłam się praski do ziemniaków, a też często brakuje mi czasu, żeby zrobić domowe. Wtedy warto ułatwić sobie życie i skorzystać z gotowego produktu z dobrym składem, tak jak polecam w przepisie.

Nie przedłużając, zapraszam na przepyszne kremowe gnocchi z pieczarkami i parmezanem. Danie pełne umami, kojące i sycące.

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 690 kalorii 25 g białka, 82 g węglowodanów, 29 g tłuszczy na porcję
Ocena 3.4/5
( 7 głos )

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych gnocchi
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • ew. 1/2 cukinii
  • 40 g parmezanu
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku zagotowujemy wodę. Następnie solimy, wrzucamy gnocchi i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 2-3 minuty powinny starczyć). Odstawiamy.
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, cukinię kroimy w kosteczkę, a parmezan ścieramy na tarce.
  3. Na dużej patelni na maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy pieczarki oraz cukinię. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy do miękkości pieczarek.
  4. Po tym czasie dodajemy śmietanę, 3/4  parmezanu, sól, pieprz oraz tymianek. Mieszamy i wrzucamy gnocchi. Dokładnie mieszamy, aż pieczarki oraz lekki sos pokryją gnocchi.
  5. Przekładamy porcje na talerze. Posypujemy resztą parmezanu i podajemy. Smacznego :)

Gnocchi z pieczarkami i parmezanem w miseczce w całości

coś na dokładkę?

2 komentarze

Anita 18 stycznia 2023 - 12:38

Gnocchi lubię, ale przeważnie brakuje mi na nie pomysłu. Będę musiała spróbować powyższy przepis. :)

Odpowiedz
Aga 8 lutego 2023 - 12:53

Ostatnio brakuje mi czasu na gotowanie. Ten przepis chętnie wypróbuję

Odpowiedz

Skomentuj

Close