fbpx

Wegańska biała kiełbasa – roślinny zamiennik białej kiełbasy idealny do żurku lub na kanapki

by Kucharka w baletkach

Wegańska biała kiełbasa to dla mnie smaczniejsza wersja kiełbasy.

Biała kiełbasa bowiem nigdy nie była moją ulubienicą i jadałam ją tylko w wielkanocnym żurku. Muszę przyznać, że do niego rzeczywiście super pasuje i smakuje dużo lepiej niż bez niego.

Z okazji zbliżającej się Wielkanocy postanowiłam troszkę pokombinować i, nie dość, że przygotować idealny wegański żurek (choć jeden cudowny żurek z tofu wędzonym już czeka na blogu), to jeszcze podać go w idealny sposób.

Wegańska biała kiełbasa musiała więc powstać. Nie tylko, żeby urozmaicić wegańskie śniadanie wielkanocne, ale też żeby móc przygotować taką na co dzień. Świetnie bowiem pasuje na kanapki z musztardą i ogórkiem kiszonym. Lub z majonezem i pomidorem.

Wegańska biała kiełbasa idealna na wielkanocne śniadanie

Wegańska biała kiełbasa w przekroju

Przyznam się szczerze, że pierwsze podejście do niej było już rok temu. Wyszedł mi jednak bardziej pasztet niż kiełbasa. Jednak w w tym roku udało mi się już wytworzyć piękną białą roślinną kiełbasę o idealnej fakturze i smaku.

Nie smakuje identycznie jak mięsna. Jednak dla mnie osobiście nawet lepiej i świetnie pasuje do żurku. Bardzo zachęcam do eksperymentowania. Jest naprawdę łatwa i myślę, że będzie fajnym urozmaiceniem wegańskich pasztetów i mazurków podczas wielkanocnej uczty :)

A już w następnym poście będę miała kolejny wegański żurek, który w tym roku z nią ugotowałam. Więc szykuj zakwas ;) 

Drukuj

Wegańska biała kiełbasa

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 266 kalorii, 13B, 24W, 14T, 6 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 100 g białej fasoli (lub 1 puszka - ok. 240 g po odsączeniu)
  • 100 g tofu naturalnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy (ok. 60 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Do fasoli dodajemy tofu, olej, sos sojowy, mąkę, sól, pieprz i gałkę. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze - jeśli nie macie takiego, możecie użyć po prostu metalowego sitka i ustawić je nad garnkiem z gotującą się wodą (ja tak zrobiłam i wyszło spoko ;-)).
  4. Przygotowujemy 4 małe kawałki papieru do pieczenia (kwadrat ok. 15x15 cm). Masę dzielimy na 4 części i w dłoniach formujemy 4 kiełbaski. Układamy je na papierkach i zawijamy jak cukierek zabezpieczając boki gumką recepturką (to niekonieczne, ale będą się lepiej trzymać).
  5. Pakunki z kiełbaskami umieszczamy w sitku lub w garnku do gotowania na parze i gotujemy na parze ok. 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy nie wyjmując ich z papierków.
  6. Gdy ostygną wyjmujemy z papierków. Przechowujemy w lodówce. Idealnie pasują do chrzanu lub do żurku. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close