fbpx

Kruche ciasto z pianką, malinami i borówkami – maślane, słodkie, kruche i pyszne

by Kucharka w baletkach

Kruche ciasto z pianką, malinami i borówkami to ciasto, które idealnie pasowało mi na letni weekend. Szczególnie, że w jeden z letnich weekendów zawsze świętujemy urodziny bardzo wyjątkowej osoby.

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, to wiecie, że w poprzedni weekend moja mama miała urodziny. Wiązało się to z ciastowym szaleństwem i wielkim sweetpornem w moich relacjach. Desery były bardzo różnorodne, niektóre, jak na przykład ciasteczka owsiane czy tarta cytrynowa z bezą, które są już na blogu.

Jednak, pojawiły się też nowości. Jedną z nich było właśnie kruche ciasto z białkową pianką, malinami i borówkami. Bardzo podobne do tradycyjnego pleśniaka, który każdy zna i kocha, ale z dodatkową maślaną nutką z pianki i w sezonowej wersji z pysznymi borówkami i malinami.

Kruche ciasto z białkową pianką wychodzi słodkie, cudownie się kruszy, jest lekko maślane, pianka nadaje nieco puszystości i lekkości, a owoce dodają lekkiej słodyczy i kwaskowatości za jednym razem. Idealne ciasto na końcówkę sierpnia, a nie jest wcale trudne czy czasochłonne, więc bardzo polecam na weekend i nie tylko :-)

Drukuj

Kruche ciasto z pianką, malinami i borówkami

Liczba porcji: 20 (blacha 35×25 cm) Wartości odżywcze 265 kalorii, 4b, 30w, 15t, 1bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (cukier waniliowy da radę ;))
  • 2 łyżki kakao (ok. 25 g)

Wierzch:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 250 g borówek
  • 250 g malin

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

  1. Mąkę, posiekane masło, żółtka, cukier, ekstrakt i proszek łączymy w dużej misce (najlepiej najpierw łyżką, a potem dłońmi), aż powstanie jednolite ciasto (jeżeli używacie masła prosto z lodówki zagniatanie może chwilę zająć – ciasto musi być jednolite i absolutnie nie może się kruszyć; warto wyjąć masło troszkę wcześniej z lodówki, bo powinno pójść dużo szybciej).
  2. Ciasto dzielimy na 2 części (mniej więcej 2/3 i 1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i dokładnie ugniatamy, aż kakao połączy się z całością (wymaga to chwili zagniatania, ale trzeba zrobić to porządnie).
  3. Obydwie części zawijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Większą część wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Wysypujemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut. 

Wierzch:

  1. Masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, aż zrobi się płynne. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  2. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera ok. 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca sztywna piana.
  3. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt i lekko ostudzone masło. Wszystko miksujemy do połączenia.
  4. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rozsypujemy równomiernie owoce.
  5. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Wysypujemy na wierzch ciasta. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni (cały czas, nic nie zmienialiśmy ;-)) ok. 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  6. Możemy je podawać posypane cukrem pudrem, ale już jest wystarczająco słodkie. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close