Proste pesto z liści rzodkiewek to jeden z moich ulubionych pomysłów zero waste na zrobienie czegoś z niczego. Większość z nas wciąż wyrzuca liście rzodkiewek często nie zdając sobie sprawy, że można z nich zrobić coś pysznego i zdrowego. Ostatnio nawet w moim lokalnym sklepie pod rzodkiewkami stało pudełko na oderwane z rzodkiewek liście. Ludzie nie wiedzą co tracą ;)
Na blogu pokazywałam Wam już dwie wersje pesto z liści rzodkiewek – jedno z ziarnami słonecznika, a drugie wegańskie z orzechami nerkowca. Postanowiłam stworzyć kolejny łatwy i szybki przepis na pesto, który będzie pasował do kanapek i makaronów.
Proste pesto z liści rzodkiewek to świetny przepis zero waste
Dzisiaj mam dla Ciebie trzecią wersję pesto – tym razem z pestkami dyni. Możesz przyrządzić w wersji wegańskiej lub z klasycznym parmezanem. To świetny przepis zero waste na wykorzystanie liści rzodkiewek.
Zmiana orzechów lub pestek naprawdę robi różnicę. Jednak, każda wersja jest przepyszna! Ja uwielbiam parmezan tradycyjny, ale wegański orzechowy to też bogactwo smaków. Polecam spróbować z każdym z nich. Nawet nie weganie mogą się naprawdę pozytywnie zaskoczyć ;)
Warto też wiedzieć, że niepozorne liście rzodkiewek to bogactwo witaminy C. Więc, nie dość, że urozmaicimy sobie dietę czymś pysznym, to jeszcze zrobimy to w bardzo zdrowy, ekologiczny i sprytny sposób.
Zapraszam i zachęcam – pesto z liści rzodkiewek z pestkami dyni zaprasza,
SKŁADNIKI
- liście z 1 pęczka rzodkiewek
- ok. 25 g pestek dyni
- 2-3 łyżki parmezanu lub wegańskiego parmezanu
- 1-2 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany ;))
- sok z 1/2 małej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- solidna szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Liście rzodkiewek bardzo dokładnie myjemy i osuszamy (warto nawet kilka razy, żeby dokładnie je oczyścić z ziemi).
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Odstawiamy, żeby przez chwilkę przestygły.
- Do miski wrzucamy osuszone liście rzodkiewki, pestki dyni, parmezan, posiekany czosnek i oliwę. Miksujemy blenderem na jednolitą masę i w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę oliwy.
- Dodajemy sok z cytryny i sól. Mieszamy.
- Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 3-4 dni.