fbpx

Pesto z liści rzodkiewek z pestkami dyni – zdrowy i pyszny pomysł na coś z niczego

by Kucharka w baletkach

Pesto z liści rzodkiewek to jeden z moich ulubionych pomysłów zero waste na zrobienie czegoś cudownego z niczego. Większość z nas wciąż wyrzuca liście rzodkiewek często nie zdając sobie sprawy, że można z nich zrobić coś pysznego i zdrowego. Na blogu pokazywałam Wam już dwie wersje pesto z liści rzodkiewek – jedno z ziarnami słonecznika, a drugie wegańskie z orzechami nerkowca. Dzisiaj mam dla Was trzecią wersję pesto – pesto z liści rzodkiewek z pestkami dyni, które możecie przyrządzić w wersji wegańskiej lub z klasycznym parmezanem. Zmiana orzechów lub pestek naprawdę robi różnicę, ale każda wersja jest przepyszna! Warto też wiedzieć, że niepozorne liście rzodkiewek to bogactwo witaminy C, więc nie dość, że urozmaicimy sobie dietę czymś pysznym, to jeszcze zrobimy to w bardzo zdrowy, ekologiczny i sprytny sposób. Zapraszam i zachęcam – pesto z liści rzodkiewek z pestkami dyni przed Wami :)

Drukuj

Pesto z liści rzodkiewek z pestkami dyni

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 110 kalorii, 4B, 1,5W, 10T (w gramach)

SKŁADNIKI

  • liście z 1 pęczka rzodkiewek
  • ok. 25 g pestek dyni
  • 2-3 łyżki parmezanu lub wegańskiego parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany ;))
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • solidna szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Liście rzodkiewek bardzo dokładnie myjemy i osuszamy (warto nawet kilka razy, żeby dokładnie je oczyścić z ziemi).
  2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Odstawiamy, żeby przez chwilkę przestygły.
  3. Do miski wrzucamy osuszone liście rzodkiewki, pestki dyni, parmezan, posiekany czosnek i oliwę. Miksujemy blenderem na jednolitą masę i w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę oliwy.
  4. Dodajemy sok z cytryny i sól. Mieszamy.
  5. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 3-4 dni.

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close