Przyznam się szczerze, że nigdy nie należałam do fanów malin. Zrywałam je prosto z krzaczka w ogródku mojej kuzynki, ale i tak nie mogłam się do nich przekonać. Jednak doceniam je bardzo w deserach, bo przecudownie łączą się z ucieranymi ciastami i świetne wypadają w muffinkach, szczególnie z białą czekoladą, które dzisiaj Wam proponuję. Muffinki z malinami i białą czekoladą są superłatwe, szybkie i naprawdę przepyszne. Lekka kwaskowatość malin cudownie łączy się ze słodyczą białej czekolady i całość to naprawdę majstersztyk. Takie muffinki trzeba kochać i trzeba robić, szczególnie, kiedy sezon na maliny. Zapraszam – muffinki z malinami i białą czekoladą przed Wami :)
Muffinki z malinami i białą czekoladą
(16 sztuk)
~ 250 g mąki pszennej
~ 50 g otrębów owsianych
~ 100 g cukru białego
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 jajko
~ 4 łyżki oleju
~ 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
~ 200 g malin
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Białą czekola
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy porządnie trzepaczką z cukrem. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dorzucamy mąkę wymieszaną z otrębami i proszkiem. Ponownie mieszamy. Wrzucamy białą czekoladę i maliny (można je pokroić na połówki).
Masą wypełniamy foremki do muffinek (do mniej więcej 2/3 wysokości). Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
3 komentarze
Pyszności…do tego jeszcze kubek zimnego mleka i pełnia szczęścia:)
Świetny przepis ;)
Z malinkami.. pycha ;D